Jak na to s Českou bankovní asociací? Podvodníci na internetu jsou stále vynalézavější, neštítí se zneužít jména důvěryhodných firem
Ilustrační foto: Pixabay

Jak na to s Českou bankovní asociací? Podvodníci na internetu jsou stále vynalézavější, neštítí se zneužít jména důvěryhodných firem

6. 4. 2022

S rozvojem nakupování na internetu se objevily nejrůznější typy podvodů. Jejich největší „boom“ se objevuje vždy před Vánoci, kdy je objem nakupování online největší a kdy lidé často podléhají stresu.

Aktivity podvodníků ale neubývají ani ve zbylém období roku, a proto je důležité být neustále ve střehu.

Cíl těchto útoků je stále stejný, snaží se získat údaje o platební kartě, prostřednictvím kterých se pak podvodník dokáže neoprávněně dostat k finančním prostředkům na bankovním účtu zákazníka.  Dnes se zaměříme na podvodné internetové stránky, které pachatelům trestné činnosti k těmto účelům slouží.

Jedná se o již známý phishing, jehož cílem je získat majetkový prospěch. Pachatelé vytvoří v prostředí internetu velmi sofistikované fiktivní internetové stránky, k jejichž věrohodnosti využívají loga existujících společností (případy podvodného jednání zveřejnila například Česká pošta, Alza nebo Zásilkovna, ale i další firmy…).

Poté vytvoří fiktivní platební prostředí a e-mail nebo SMS k neexistující službě či plnění, díky kterému se snaží využít nepozornosti klientů a přesvědčit je k zadání údajů k jejich platební kartě do fiktivní platební brány.  Tímto jednáním mohou lidem způsobit nemalé finanční škody a zároveň značně poškozují dobré jméno konkrétní firmy, která požívá ze strany zákazníků důvěru.

Jak se proti takovému jednání bránit?

Mezi základní doporučení patří zejména maximální obezřetnost, pokud zadáváte jakékoliv osobní informace. V případě, že si u některých transakcích nejste jisti, doporučujeme navštívit internetové stránky dané společnosti nebo kontaktovat přímo její zákaznické centrum, kde si můžete ověřit aktuálně nabízené služby. Zároveň si můžete potvrdit, zda požadavek na transakci společnost opravdu iniciovala.

Pokud v průběhu transakce zjistíte některé nesrovnalosti, je na místě internetové stránky opustit, ukončit komunikaci s osobou, která se zjevně snaží dopustit podvodného jednání, a věc oznámit jak společnosti, jejíž obchodní jméno je poškozováno, tak policii, která je kompetentní k přijetí dalších opatření. V případě, že vám byla způsobena škoda, je na místě neprodleně kontaktovat svou banku za účelem případné blokace finančních prostředků na cestě.

Konkrétní příklady podvodného jednání:

  • Na chytrý telefon Vám přijde SMS s informací od přepravní společnosti, že váš balíček je připraven k proclení a je nutné za tuto službu uhradit poplatek.
  • V SMS je uveden odkaz na podvodnou platební bránu, kde máte vyplnit údaje o vaší platební kartě
  • Po zadání údajů o kartě se podvodníci dostanou k finančním prostředkům na vašem bankovním účtu a odcizí je.

Novinkou je útok na prodávající na inzertních serverech. Jak to probíhá?

  • Podvodník kontaktuje osobu inzerující zboží na inzertním portálu, že má zájem o koupi.
  • Prodávajícímu pak zašle informaci, že mu peníze zaslal prostřednictvím služby známé a důvěryhodné společnosti a k jejich vyzvednutí je zapotřebí zadat údaje o platební kartě.
  • Prodávající zadá údaje o své platební kartě a následně je okraden o finanční prostředky.

Jak poznat, že je stránka bezpečná? Stačí si ověřit pár informací:

1) Zámek + https

Jakmile zadáte do adresního řádku vyhledávače internetovou adresu nebo kliknutím na odkaz otevřete webovou stránku, ujistěte se, že obsahuje dva důležité parametry:

      a) Ikonku uzamčeného zámečku v odkazovém poli: ta je jedním ze znaků, který nám říká, že je web zabezpečen.

      b) Webová adresa začíná https://. Písmeno „s“ na konci je důležité, protože znamená zkratku slova SECURE, tedy BEZPEČNÁ. Proto z adresy http://, kde písmeno „s“ a tedy zabezpečení chybí, utíkejte rychle pryč. Pokud “esko” v adresním řádku nevidíte, zkuste na něj ještě dvakrát poklepat myší. Zobrazí se vám okno s informací, zda je stránka zabezpečená, anebo ne.

bez1.png

bez2.png

  1. Platný SSL certifikát

Zní to složitě, ale není. SSL certifikát je dalším znakem bezpečnosti webu. Jak zjistíte, zda ho navštívená stránka má? Certifikát zobrazíte tak, že klepnete myší v adresním řádku na symbol zámečku. Zobrazí se vám informace, zda je připojení zabezpečené a po rozkliknutí i další podrobnosti bezpečnostního certifikátu.

 bez3.png

 

Pokud vám do e-mailu nebo prostřednictvím SMS přijde podezřelá žádost o platbu připomínající (například) některou z doručovatelských firem, vždy si ověřte, že v adresním řádku vidíte oficiální doménu či domény dané společnosti, pokud tomu tak není, případně si nejste jisti, stránky neprodleně opusťte.

 

Na závěr si dovolujeme připomenout Desatero bezpečnosti | Česká bankovní asociace (cbaonline.cz), kde naleznete informace pro bezpečný pohyb na internetu a Kybertest, kde si můžete vyzkoušet, zda jste na případný útok „online podvodníků“ připraveni.

 

 

 

 

 

Česká bankovní asociace internet peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%