Dubnové recepty z kvalitních surovin obarvené Velikonocemi
Koprová omáčka s pošírovaným vejcem. FOTO: Akademie kvality

Dubnové recepty z kvalitních surovin obarvené Velikonocemi

12. 4. 2022

V dubnu už se všechno zelená, proto jsme tuto barvu přenesli do většiny našich nových receptů. Pochutnáte si v nich mj. na pažitce, kopru nebo třeba libečku. Navíc tento měsíc nás čekají Velikonoce, na které nemůžeme zapomenout.

V kuchyni už pomalu můžete připravovat jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky, kuřátka z vařených vajec, koprovou omáčku s pošírovaným vejcem a také sladké Boží milosti. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či smažte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech.

Jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky

Vyvar_Akademie-kvality_final1.jpg
                                                                                                                FOTO: Akademie kvality

Polévka ke snídani, obědu, svačině i večeři? Proč by ne, pokud máte chuť. Náš jarní zeleninový vývar je navíc velmi výživný, proto představuje jedno z nejlepších jídel, která si můžete dopřát. My jsme ho ještě obohatili velmi pestrou škálou zeleniny od kořenové přes květák a pórek až po hrášek. Místo nudliček v něm naberete lžičkou kudlásky, malé nočky z mouky, vejce, soli, pepře, muškátového oříšku a petržele. Doporučujeme vybírat zeleninu od vašich osvědčených farmářů, nebo si nechat poradit značkami kvality, jako je logo Klasa nacházející se na obalech. O to víc se pochutnáte.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 1,30 h
Ingredience:

Zeleninový vývar
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
50 g řepíkatého celeru
50 g cibule
50 g pórku
10 g listové petržele
1 stroužek česneku
80 g květáku
100 g cukrového hrášku
50 g libečku
sůl
pepř

Kudlásky
1 vejce
70 g polohrubé mouky
5 g listové petržele
podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Zeleninový vývar

  1. Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu.
  2. Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 min. na mírném plameni.
  3. Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu.
  4. Do vývaru přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme cca 10 min.
  5. Dochutíme solí a pepřem.

Kudlásky

  1. V misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem
    a nasekanou petrželí.
  2. Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody.
  3. Vaříme cca 5 min.

Tip: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.

 

 Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem  

Koprova-omacka_Akademie-kvality_final3.jpg
                                                                                                             
FOTO: Akademie kvality

Jedním z jídel, která buď nesnášíte, nebo se jich naopak nemůžete nabažit, je koprová omáčka. My ovšem věříme, že když se uvaří z těch nejkvalitnějších surovin, může nalákat i zapřisáhlého „antikoprovkáře“. Zkuste koupit výrobky s logy kvality, jakou jsou např. Klasa, Regionální potravina, a začněte kouzlit v kuchyni. Věděli jste navíc, že kopr může působit proti nadýmání a celkově zklidňovat trávení? A že má také antibakteriální účinky? Nejdůležitější ale je, abyste si na našem receptu pochutnali. Ať se vám vše povede. Dobrou chuť!

Počet porcí: 4 porce 
Doba přípravy: 1 h
Ingredience:

Koprová omáčka
50 g másla
60 g hladké mouky
1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
200 ml smetany 30%
50 g čerstvého kopru
podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet

Pečené brambory
800 g brambor
sůl
pepř
olej

Pošírovaná vejce
4 vejce
30 ml octa
1 l vody

Postup:

Koprová omáčka

  1. Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme.
  2. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut.
  3. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem.
  4. Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.

Pečené brambory
Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.

Pošírovaná vejce

  1. V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet.
  2. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce.
  3. Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.

Tip: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost. 

 

Boží milosti

Boží-milosti_Akademie-kvality_final1.jpg
                                                                                                          
FOTO: Akademie kvality

Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček. Nicméně náš recept není až tak úplně klasický, protože jsme ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost. Také jsme nezapomněli pečlivě vybrat suroviny, protože jejich kvalita se projeví na chuti. Nápovědou pro jejich volbu mohou být značky kvality potravin (Klasa, Regionální potraviny nebo BIO). Boží milosti můžete spucovat s rodinou, nebo třeba rozdávat návštěvám a koledníkům. 

Počet porcí: 25 ks
Doba přípravy: 1 h
Ingredience:
250 g hladké mouky
50 g másla
50 g krupicového cukru
50 g zakysané smetany
2× žloutek
2 lžíce bílého vína
špetka citronové kůry

Na smažení:
200 g oleje nebo sádla

Na obalení:
80 g moučkového nebo vanilkového cukru

Postup:

  1. Máslo necháme odstát v pokojové teplotě, smícháme se všemi ingrediencemi a uhněteme těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici pod fólií 30 min.
  2. Z těsta vyválíme plát a vykrájíme obdélníčky, které uprostřed nakrojíme.
  3. Smažíme do zlatova v oleji nebo na sádle.
  4. Ještě teplé boží milosti obalíme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.

Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. A místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák, pokud ho už máte připravený pro koledníky.

 

Kuřátka z vařených vajec

Kuratka_Akademie-kvality_final1.jpg

Jste hraví? Rádi v kuchyni tvoříte a třeba také zapojujete děti? V tom případě se pobavíte u našich kuřátek z vajec natvrdo, které vám bude možná líto sníst, jak budou roztomilá. Zcela zásadní jsou v tomto receptu vejce, o tom žádná. Proto by měla být opravdu kvalitní, což vám mohou napovědět také značky kvality – např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio. Vejce by měla představovat jeden z pilířů naší stravy, protože jsou dobře stravitelná, skvěle nás zasytí a obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Navíc se s nimi dá dobře pracovat, protože jsou výborně kombinovatelná s dalšími surovinami. Náplň kuřátek můžete klidně doplnit i o nějakou další pochutinu. Ať se vám kuřátka vyvedou.

Počet porcí: 4 ks kuřátek 
Doba přípravy: 30 min.
Ingredience:
4 vejce
50 g lučiny
20 g hořčice
5 g pažitky
sůl
pepř
10 g mrkve
10 g nakládané okurky
50 g polníčku

Postup:

  1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme.
  2. Vejce rozkrojíme na půlku a vyjmeme žloutky.
  3. Žloutky smícháme s lučinou, hořčicí, nasekanou pažitkou a podle chuti dochutíme solí a pepřem.
  4. Hotovou směs přendáme do cukrářského pytlíku a nastříkáme do vajec.
  5. Z mrkve vytvoříme zobáčky a z okurky očička. V misce vytvoříme podestýlku z polníčku
    a navrch přendáme hotová kuřátka.

Tip: Na očička kuřátek můžete použít kuličky černého pepře. Před konzumací ale vždycky kuličky černého pepře vyndejte.

 

 

 

 

 

 

 

gastronomie recepty Velikonoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%