Detoxikace a lepidlo na tvář. Metody, které slibují nesplnitelné
Ilustrační foto: Ingimage

Detoxikace a lepidlo na tvář. Metody, které slibují nesplnitelné

30. 4. 2022

Univerzální lepidlo jako pleťová maska. Bazénová dezinfekce jako prostředek k vyhnání parazitů z organismu. A detox, především detox... To jsou způsoby, o nichž si mnozí lidé myslí, že jim vylepší zdraví. Sdružují se, ubezpečují se, že činí správně a nepřipouštějí si pochybnosti.

Čtrnáctiletá slečna skončila na kožním oddělení poté, co si na tvář na noc nanesla univerzální lepidlo. Po pár hodinách ji začala kůže tak pálit, že vzbudila rodiče a plakala. Přečetla si na internetu, že nejlepší maska, která odstraní maz z pórů a černé tečky na tváři, je obyčejné univerzální lepidlo, které se večer nanese a ráno prý jde krásně sloupnout jako maska. Lékaři se ani moc nedivili, řekli rodičům, že se s podobnými případy setkali. Návod, jak si na tvář plácat lepidlo, se šíří na sociálních sítích jako lavina.

Na sociálních sítích se sdružuje řada skupin lidí podporujících se v pití bazénové dezinfekce. A mezi těmi, kteří tuto metodu na takzvané vyhnání všeho zlého z těla, se vyskytují lidé s vysokoškolskými tituly. Ba i politička jedné vládní strany se k ní před časem vyjádřila kladně. Tito lidé si běžně přeposílají zprávy typu: „Víte, že za zdravotními problémy jako je alergie, astma, motolice, deprese, epilepsie, skleróza, artridita včetně panických strachů či zdánlivé rakoviny se velmi často skrývají paraziti?“ Načež následují tipy na druhy bazénové dezinfekce, která po častém a pravidelném pití tyto „rakovinotvorné parazity“ vyženou.

Zřejmě nejvýstižněji se k tomuto trendu vyjadřuje šéf české lékařské komory Milan Kubek, který říká: „To už je takové šílenství, že mu snad může věřit jen magor.“

Ovšem jiné, podobné zaručeně účinné metody se šíří stejně dlouho a s velkým úspěchem i mezi lidmi, kteří jsou vzdělaní, inteligentní, úspěšní ve svých profesích. Prostě jen podlehnou tomu, co často slyší a vidí na internetu.

Typický příklad? Tvrzení: Je třeba detoxikovat organismus. Propagování detoxu se stalo velmi dobrým zdrojem byznysu, protože v lékárnách a na různých e-schopech či obchodech s takzvaně zdravou výživou je nyní nepřeberné množství prostředků, jejichž cílem prý je náš organismus zbavit všeho škodlivého. Jenže pozor, pojem detoxifikace ve skutečnosti v pravém slova smyslu znamená aktivní odstraňování toxických látek z organismu, to znamená například lékařský zásah, když se člověk otrávil houbami nebo alkoholem. Ovšem běžné toxické sloučeniny, které se do lidského organismu dostávají, jsou odstraňovány průběžně, protože k tomu je lidské tělo uzpůsobeno. K tomu má játra, ledviny. Pokud je člověk zdravý a fungují mu, není důvod přemýšlet nad žádnou detoxikací.

detox.png
                                                                                                                Ilustrační foto: Ingimage

 

Vypít si bylinkový čaj a nahradit sladké limonády vodou, je fajn a nepochybně to člověku udělá dobře. Ale proč se to nyní nazývá detoxem, je záhadou. Možná to však souvisí s citátem spisovatele Francoise de la Rochefoucalda: „Každý říká nesmysly. Neštěstí je, když se to dělá slavnostně.“ Je vidět, že některá slova platí jednadvacátém století stejně jako platila ve století sedmnáctém.

„Lidé potřebují něčemu věřit, i kdy se říká, že Češi jsou národ ateistů. Pro mnohé stravovací systém s pevně stanovenými principy představuje náhražku náboženské víry,“ říká lékařka Kateřina Cajthamlová, na kterou se lidé často obracejí s dotazy, jaký výživový směr či dieta je nejsprávnější. Často odpovídá stále na totéž, například, jak správně odkyselit organismus.

„Nesmysl,“ říká. „Jestliže lékař vezme pacientovi moč, podívá se, že je kyselá a napíše mu něco na to aby byla alkalická a tím vyléčí jeho choroby a navíc mu umožní zhubnout, je to jen klamání laiků,“ tvrdí. Říká, že pokud je někdo kyselý, tak jedině proto, že má vztek, úzkost či stres a neumí si s tím poradit.

Největší byznys s nejrůznějšími detoxikačními prostředky a radami na to, jak se pročistit, vylepšit a být krásnější, se rozjíždí zpravidla nyní, v jarních měsících. Lidé podvědomě spojují jaro s očistou, půstem, novým začátkem. Což je tradicí. Rozdíl je jen v tom, že naši předkové si dali čaj z mladých bylinek, které si sami nabírali, protože cítili, že jim dělá dobře a nenazývali to žádnými odbornými výrazy. Nyní si místo toho lidé kapou do uší a do krku bazénovou dezinfekci a natírají se lepidly. A ještě jsou schopni tyto metody zpeněžit.

 

 

 

 

 

 

péče o pleť zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage