Stále více Čechů využívá k léčbě nejrůznějších onemocnění homeopatika
FOTO: Ingimage

Stále více Čechů využívá k léčbě nejrůznějších onemocnění homeopatika

10. 5. 2022

Kombinace klasické medicíny s dalšími léčebnými metodami – takový je trend současnosti. Pacienti stále častěji vyhledávají léčbu, která pro ně bude mít co největší přínos, a mnoho z nich vedle klasické medikace dává prostor i metodám jako je akupunktura, klasická čínská medicína a homeopatie.

Homeopatie a její prokázané biologické účinky

Vědci se během experimentů v akreditovaných laboratořích po celém světě zabývají základními výzkumy na rostlinách, buňkách i zvířatech, a také klinickými studiemi. Jejich výsledky základního výzkumu prokazují, že homeopatické roztoky mají biologické účinky. Příkladem toho je kyselina acetylsalicylová, která se tradičně používá k léčbě bolesti, proti horečce, pro potlačení zánětu a ve vážitelném množství ředí krev. Vědci na krevním oběhu u hlodavců ale zjistili, že homeopatický roztok zmíněné kyseliny naopak podporuje krevní srážlivost. Při jiných laboratorních experimentech, s nervovými buňkami, došli k závěru, že homeopatický roztok z výtažku z jasmínovce vždyzeleného zvyšuje produkci hormonu, který snižuje míru stresu a úzkosti.

„Homeopatii doporučuji už 27 let. Po celou tu dobu se denně přesvědčuji o její účinnosti. Myslím, že výpovědi pacientů a zlepšení jejich stavu jsou pro mne dostatečným důkazem,“ říká MUDr. Kateřina Formánková a zároveň potvrzuje i rostoucí zájem pacientů o tuto léčbu: „V podstatě už nestačím pokrýt poptávku pacientů z časových důvodů.“

O rostoucím zájmu o homeopatickou léčbu svědčí i průzkumy provedené v České republice, které si nechala zpracovat Homeopatická lékařská asociace (HLA). Podle průzkumu osm z deseti Čechů ve věku 18–55 let zná pojem homeopatická léčba. Téměř 40 procent populace pak homeopatické léky zná i z vlastní zkušenosti. Celkem 68 % Čechů označuje homeopatii za zcela nebo spíše účinnou. Jako základní důvod pro výběr homeopatické léčby respondenti zvolili přírodní složení a také fakt, že při léčbě nehrozí nežádoucí účinky. Zajímavým výsledkem je také to, proč respondenti homeopatická léčiva neužívají. Zhruba 45 % uvedlo, že ji dostatečně nezná, 36 % že nebývají nemocní. Až třetí v pořadí je nejčastěji komunikovaný důvod odpůrců homeopatické léčby, tedy že nebyla prokázána její účinnost. Uvádí ho 32 % tazatelů.

 homeo.png
                                                                                                                   Ilustrační foto: "Pixabay

 

Homeopatická léčba v seniorském věku

Homeopatie je vhodná pro všechny věkové kategorie, tedy i pro životní období, kdy se organismus mění vlivem opotřebení jednotlivých orgánů a snižuje se jejich obranyschopnost, přidružují se choroby, které se později vzájemně kombinují a často přecházejí do chronických stádií.

Jaké jsou výhody homeopatických léků?

- homeopatika přirozeně stimulují vlastní obranné síly organismu a tím podporují jejich uzdravování
- homeopatika nemají vedlejší účinky, jsou šetrná k životnímu prostředí
- homeopatika jsou bez rizika vzniku závislosti a jsou vhodná pro všechny věkové kategorie
- homeopatika lze kombinovat s léky klasickými - účinky se nijak neovlivňují

Co všechno lze léčit homeopatiky?

Homeopatika pomáhají v akutních stavech, ale i u chronických onemocnění a používají se také jako podpůrné léky u závažných diagnóz.  Lékař homeopat tak může díky homeopatickým lékům pomoci například při :

- psychických změnách ve stáří včetně poruch paměti
- poruchách spánku
- syndromu neklidných nohou
- syndromu suchého oka
- chrápání
- poruchách zažívání
- bolesti hlavy
- bolesti kloubů

Kromě těchto nemocí spojených se stářím, vybraná homeopatika lze využít například jako prevenci viróz a nachlazení, jako úlevu při pooperačních stavech, homeopatika jsou účinná i při léčbě nejrůznějších kožních onemocnění, ale i alergií.

Přínos homeopatie potvrzují i zkušenosti samotných lékařů. Stále více z nich ji využívá jako doplněk klasické medicíny či dalších terapií, nebo i samostatně: „Pro nás lékaře, kteří homeopatii používáme, jsou přesvědčivým argumentem pozitivní výsledky z každodenní klinické praxe. Přínos spatřuji zejména v prevenci a profylaxi (individualizované prevenci), dále při léčbě funkčních a psychosomatických potíží,“ vysvětluje MUDr. Ilona Ludvíková, předsedkyně Homeopatické lékařské asociace a dodává: „Homeopatická léčebná metoda je u Čechů stále vyhledávanější. Tomu se nutně musí přizpůsobit odborná veřejnost. Lékaři, lékárníci a další zdravotníci mají možnost vzdělávání v této oblasti například díky Homeopatické lékařské asociaci (HLA), která jako jediná v ČR garantuje odborné vzdělávání v klinické homeopatii. Naším programem projde každoročně okolo 90 lékařů a více než 100 lékárníků.“

Homeopatické granule, které lze snadno užívat

Není nic jednoduššího než dodržovat předepsanou léčbu: stačí stále nosit tubu s granulemi u sebe a užívat je ve chvíli, kterou nám odborník ve zdravotnictví předepsal. Další výhodou je i skutečnost, že granule mají příjemnou chuť a lze je rozpustit ve vodě, což bude vyhovovat malým dětem, které mají z nějakého důvodu potíž s rozpuštěním v ústech. Pokud má dítě předepsáno užívání několika homeopatických léků, může mu je maminka rozpustit v láhvi pro kojence s 25 cl vody a počkat 15 minut, než se léky ve vodě rozpustí. Takto připravený roztok lze podávat ve vícero denních dávkách, za podmínky, že bude uchováván na chladném místě, maximálně po dobu jednoho dne.

Bezpečné a kvalitní léky

Pokud se rozhodnete pro homeopatickou léčbu, je vhodné se poradit s lékařem či lékárníkem se vzděláním v homeopatické terapii, který pomůže vybrat vhodné přípravky na míru pacientovi.

 

 

 

homeopatie zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%