Hop a skok a svižná hudba. Je tomu čtyřicet let, co ženy propadly aerobiku
FOTO: Poskytnuto organizací Fisaf

Hop a skok a svižná hudba. Je tomu čtyřicet let, co ženy propadly aerobiku

6. 5. 2022

Muzikant Ivan Mládek zpíval v roce 1985 v jedné své písničce: „...aerobik, aerobik, co zas je to za volovinu…“ Nový druh cvičení se tehdy šířil světem a dorazil i do tehdejšího Československa. Z dívek, které si jej zamilovaly, jsou už dnes mnohdy babičky, ale aerobik je v kurzu stále.

I v dnešní době, kdy se objevují stále nové typy cvičení a návodů, jak se udržovat v kondici, je aerobik stále jedním z nejoblíbenějších druhů pohybu. „Dobře si vzpomínám na druhou polovinu osmdesátých let, kdy se u nás aerobik objevil poprvé. Bylo to jako zjevení,“ vzpomíná Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness. „Do té doby byla asi nejakčnějším cvičením jazzgymnastika. Jenže aerobik ji posunul mnohem dál – temperamentní cvičení na rytmickou hudbu nabité energií. Navíc jako by symbolizoval přicházející novou dobu, která byla svobodnější a plná optimismu,“ říká.

Podobně vzpomíná řada žen. Jednou z nich je šedesátiletá Kateřina. „Dodnes si vzpomínám, jak jsme si s kamarádkami háčkovaly čelenky a pletly takové návleky na nohy, které k aerobiku patřily. Na upnutá trička jsem si navlékaly plavky v celku a v tomto podivuhodném úboru jsme skákaly jako zběsilé. To cvičení bylo celé takové nové, k tomu ty barevné oblečky, rytmická moderní hudba. Byla to úžasná změna v dosavadní šedivé době. Kluci se na nás chodili dívat do tělocvičny a my si připadaly neuvěřitelně sexy,“ vzpomíná.

Osmdesátá léta byla typická módou barevného, až výstředního oblečení, které souviselo s tehdejší oblibou diskotékové hudby. Dívky, které tehdy nosily minisukně, trička pošité flitry, návleky na nohou a vlasy měly zkadeřené trvalými ondulacemi do obrovských rozměrů, nyní mají padesát, šedesát let. „Neuvěřitelné, jak nedávno se to zdá být,“ podotýká Kateřina, která už sice aerobik necvičí, ale ráda se na něj občas podívá.

A je na co se dívat, Česko je totiž aerobiková velmoc. K cvičitelkám, které obdivovalo několik generací, jako bývala například Olga Šípková, nyní přibyla řada mladých žen, které milují aerobik stejně jako jej měly rády jejich mámy. Například třiadvacetiletá Adéla Citová, která se stala dvojnásobnou mistryní světa a několikanásobnou mistryní Evropy. „Dostala jsem se k aerobiku přes různé taneční kroužky. Baví mě na něm jeho různorodost. Závodnice musí mít sílu, přitom musí být elegantní, dělat dobrý dojem a k tomu mít perfektní fyzičku. A ještě se celou sestavu musíte snažit o přirozenou mimiku, úsměv, i když vám minimálně už od její půlky došly síly,“ vypráví se smíchem.

5_prvni_soustredeni_ceske_reprezentace_v_zinkovech_websize.jpg

                                                                                               FOTO: Poskytnuto organizací Fisaf

 

Aerobik původně vznikl v osmdesátých letech ve Spojených státech a za jeho zakladatele je považován lékař Kenneth Cooper, který se zabýval vlivem sportu na lidský organismus. Spolu s trenéry, cvičiteli a tanečnicemi došel k závěru, že právě tento druh pohybu patří k těm nejvhodnějším. Je tomu nyní čtyřicet let od doby, kdy se tento sport začal šířit do světa.

“Jedná se o cvičení ve středně vysoké intenzitě, takže se mu může věnovat dlouhou dobu téměř každý zdravý člověk. Při vynechání poskoků ho můžou cvičit i těhotné ženy a lidé s vyšší nadváhou. Posiluje kardiovaskulární systém a zvyšuje kapacitu plic, nemluvě o tom, že formuje postavu, přináší uvolnění, pohodu a dobrou náladu,“ vysvětluje Jana Havrdová.

Zatímco některé trendy rychle vzniknou a rychle zaniknou, některé se mění ve stálice. Aerobik je jedním z nich. A tak existují rodiny, v nichž pětašedesátileté dámy vzpomínají na to, jak skákaly v tělocvičnách v přiléhavých oblečcích na svižnou hudbu a snažily se udržet rychlost s cvičitelkami aerobiku a jejich dvacetileté vnučky dělají nyní totéž.

sport zdraví životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%