Rudá? Růžová? Výrazná? Nebo spíše nenápadná? Vybrat rtěnku je umění
Ilustrační foto: Pexels

Rudá? Růžová? Výrazná? Nebo spíše nenápadná? Vybrat rtěnku je umění

23. 5. 2022

Některá žena celý život používá stejný odstín, jiná má doma sbírku nejrůznějších barev a struktur. Rtěnka hodně vypovídá o povaze její nositelky – zda je odvážná, sebevědomá nebo naopak nejistá, preferující nenápadnost.

V současné záplavě rtěnek si leckterá žena připadá v drogérii ztracená. Tolik panelů s nejrůznějšími barvami, odstíny. To vyvolá často zmatek i v ženě, která si původně myslela, že přesně ví, co chce. A co teprve, když se do výběru vloží mladá prodavačka: „A přála byste si texturu matnou, lesklou nebo klasickou?“

„No tak nějak mezi.“

„A výraznou nebo nenápadnou?“

„No tak spíše nenápadnou.“

„Takže nude?“

Nude? Bože, co to je?

ISS_35069_48578.jpg
                                                                                                                     Ilustrační foto: Ingimage

 

Takže je dobré být v tomto oboru trošku vyzbrojena informacemi. Ono se v podstatě nic nemění, jen se občas něčemu začne jinak říkat, ale na to už si člověk musí zvyknout, tak je tomu ve všech oborech. Takže: odstín, kterému se říká nude, je přirozený, nenápadný, jeho cílem je, aby rty vypadaly jako nenalíčené. Ale pozor, na místě není věta: tak proč si takovou rtěnku kupovat, když není vidět? Právě taková barva je vhodná pro dámy, které nechtějí působit výrazně, ale přesto jsou s takovou rtěnkou jejich rty zdravé a hezké. Naopak rtěnka velmi tmavá či zářivá může zcela změnit výraz obličeje. Není třeba se jich bát ani ve vyšším věku, přestože mnohdy starší dámy slyší, že by se měly líčit nenápadně. Vůbec to není pravda, naopak mnoha zralým ženám sluší právě rtěnka výrazně rudá.

Nejdůležitější totiž je dokázat si udělat jasno, který odstín je vhodný právě pro tu či onu dámu. Neplatí pravidla. Opravdu ne, i když se nám stále někdo snaží nějaká vnutit. Není pravda, že by tmavovlásky měly volit výraznější líčení než blondýnky, že by ženy světlé pleti měly nosit rudou rtěnku a ty s pletí opálenou mít pusu v přirozené barvě. Může to být klidně úplně naopak, někomu sluší odstíny do oranžova, někomu do fialova.

Pozor je dobré dávat pouze na to, aby kombinace příliš ostrých barev vlasů a rtů nepůsobila vulgárně. Pokud má někdo výrazně odbarvené platinové vlasy a používá lesklou rudou rtěnku, může to tak působit, stejně jako když si třeba dáma s vlasy zabarvenými do havraní černi nalíčí pusu lesklou oranžovou barvou.

Některé kombinace zkrátka jsou poněkud brutální.

pexels-sam-lion-6001510.jpg
                                                                                                                       Ilustrační foto: Pexels

  

Při výběru je dobré věnovat pozornost nejen barvě, ale hlavně tomu, jestli je rtěnka matná či lesklá, přičemž obojí typy mají ještě spoustu podob. Některé jsou zkrátka matné až moc, jiné lesklé až moc. Zatímco jeden růžový odstín v matné podobě může vypadat krásně, v lesklé už pak působí spíše legračně.

Jedno pravidlo však platí. Rtěnka by se neměla vybírat a zkoušet v prodejně. Je v ní jiné světlo než je to venkovní. Takže, zkušené dámy vědí, že dobrá cesta je nalíčit si pusu v obchodě, vyjít ven a mrknout se tam do zrcátka. Co si o nás kolemjdoucí pomyslí? To je přece fuk, podstatnější je nevyhodit peníze za něco, co nám pak bude jen ležet v šuplíku.

A dobré je přitom zkoumání v zrcátku vycenit zoubky. Protože u některých odstínů rtěnek se stává, že v nich chrup vypadá žlutější, než ve skutečnosti je.

Ovšem, když se výběr podaří, bývá z toho láska na celý život. A to je dobře. Rtěnka má být totiž především dobrá kamarádka, která zvedá sebevědomí.

móda péče o pleť
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.