Zemřel herec Josef Abrhám
Josef Abrhám na udílení Českých lvů v roce 2007. FOTO: Autor: Martin Pauer, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Zemřel herec Josef Abrhám

17. 5. 2022

Za každou rolí si pevně stál s mužnou elegancí i noblesou. Jeden z nejpopulárnějších českých herců Josef Abrhám zemřel dnes ve věku 82 let. Vydal se do hereckého nebe za svou ženou Libuší Šafránkovou, která zemřela před jedenácti měsíci.

Řadu krásných rolí přinesla Abrhámovi šedesátá a sedmdesátá léta, mimo jiné ve snímcích Každý den odvahu, Dita Saxová, Pension pro svobodné pány, Partie krásného dragouna či Holka na zabití. V roce 1976 se objevil v epizodní roli v komedii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero!. A s ní přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům.

Titulní a vděčné úlohy hrál Abrhám v komediích Kulový blesk či Vrchní, prchni!, v rozverné Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů či v Žebrácké opeře. V pražském Činoherním klubu zase exceloval ve hrách Višňový sad, Strýček Váňa, Racek, Hráči, Revizor, Tři v tom, Žebrácká opera či Audience.

Syn z evangelické rodiny Josef Abrhám se narodil ve Zlíně 14. prosince 1939. Dětství prožil dětství v Kunovicích. "Lítali jsme po loukách, zahradách, lese, koupali se v rybníku. Zažil jsem tu i válku, kterou jsem tehdy vnímal velmi romanticky a dobrodružně," uvedl před lety herec pro Českou televizi.

Dědova cihelna výborně prosperovala a spolupracovala na Baťových stavbách ve Zlín. Po maturitě však nemohl kvůli kádrovému posudku na žádnou vysokou školu. Nejdříve proto pracoval ve znárodněné rodinné cihelně, aby pak mohl vyplnit do přihlášky na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě povolání - dělník.

Po dvou semestrech přešel na pražskou DAMU a vojenskou službu si odbyl v pražském Vinohradském divadle. Hrál s hereckými velikány Marvanem, Vojtou, Pivcem, Smolíkem, Högerem, Lukavským a Štěpánkem.

Po vojně dostal nabídku do Národního divadla, ale rozhodl se pro experiment. V začínajícím divadle v ulici Ve Smečkách, které dostalo název Činoherní klub, strávil celých třicet let. A seznámil se tu i se svou manželkou Libuší Šafránkovou.

Tažení filmovým světem zahájil v roce 1961 studentským snímkem Věry Chytilové Strop. Celkem natočil víc jak padesát filmů. K novějším titulům patří Kráska v nesnázích režiséra Jana Hřebejka z roku 2006, kde vystupuje jako elegán - tmavý oblek, odrostlé bílé vlasy a jemné strniště. Za roli policisty v Šakalích letech (1993) dostal Českého lva.

Jeho nejznámějším televizním partem byl ovšem záletný lékař a později primář Arnošt Blažej v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města. Národ ho miloval a odpustil mu i seriálové zálety s milenkou.

S oblíbenou herečkou Libuší Šafránkovou, která zemřela v loňském roce, měli syna Josefa, jenž je dokumentárním režisérem. V jeho režii si Abrhám starší zahrál sám sebe ve snímku Hoteliér z roku 2013 o Činoherním klubu.

herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%