Fejeton: Mise finského agenta Kariho
Finský trenér Kari Jalonen. FOTO: Alexandr Golovko, commons.wikimedia

Fejeton: Mise finského agenta Kariho

17. 5. 2022

Finský trenér Kari Jalonen dělá vše pro to, aby česká hokejová reprezentace nepostoupila ze základní skupiny do vyřazovací části. Svědčí o tom nejen dosavadní výsledky Čechů na mistrovství světa a předváděná hra, ale také náhlý konec útočníka Simona.

Vítězství českého týmu v prvním utkání proti hokejovému trpaslíku - Velké Británii - ještě nešlo zabránit. Ovšem také si nešlo povšimnout, jak se kouč Kari Jalonen na střídačce během zápasu s ostrovními bruslařskými exoty potutelně usmívá. Dobře věděl, že Čechy zařízne až v dalších utkáních se Švédy a Rakušany.

"Nestřílejte za každou cenu, snažte si nejdříve vždy několikrát nahrát, hokej je především krásná hra, střílí se teď úplně jinde," nabádal české útočníky v první třetině při mači s Tree Kronor. O přestávce po první části utkání se skandinávskými hokejisty naordinoval Kari Čechům  tzv. taktickou pasivitu. "Odpočívejte, žádná honička, šetřete síly do poslední třetiny," zněl Jalonenův povel.

Kapitán Roman Červenka pokukoval po hráčích, aby zjistil, jak se na Jalonenův koučink tváří. Neunikly mu překvapené pohledy některých spoluhráčů, ale nic neřekl. Češi za druhou třetinu schytali od Švédů tři fíky. Brankář Vejmelka se nevydržel dívat na ploužící se spoluhráče a odjel na*raně střídat.

Útočník Dominik Simon, hráč kanadské NHL, po zápase se Švédskem jako jediný odhalil, že Kari Jalonen je finský agent s pověřením definitivně zničit českou reprezentaci (po tajné dohodě s šéfem českého hokeje, agentem Králem). Když o tom nahlas promluvil se spoluhráči, se zlou se potázal. Jeho slova zachytil generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd, který pak novinářům oznámil:

„Dominika jsme dnes ráno odvezli na letiště, na šampionátu končí. Protože jde o velmi citlivou záležitost, nebudeme se k celé záležitosti více vyjadřovat."

Simonovo podezření se však potvrdilo v utkání s Rakouskem, s nímž česká reprezentace ještě nikdy v historii neprohrála.

"Netlačte se dopředu, snažte se co nejvíce kroužit před vlastní brankou, aby se Rakušanům zatočila hlava. Ukažte jim, že umíte hrát  hokej i bez puku, že umíte bruslit lépe než Pljuščenko, že jste jako víly na labutím jezeře," naváděl Kari ze země tisíce jezer.

"Domi měl pravdu, je to agent. Anebo zešílel," zašeptal útočník Blümel kapitánu Červenkovi. Ten všal jen pokrčil rameny a hlesl: "Nic s tím nenaděláme, jsme v tom sami."

A opravdu. Při zápase s Rakušany se ukázalo, že Kari Jalonen už většinu mužstva stačil "naočkovat"  a dostat na svou stranu. Důkaz? Když v první třetině překonal rakouského brankáře Matěj Stránský, vrhl se v poslední chvíli do brankoviště útočník Tomáš Hertl, což rozhodčí posoudili jako bránění rakouskému brankáři v zákroku, gól neplatil. Roman Červenka se sice snažil ukázat Jalonenovi, že on má lvíčka na prsou a vstřelil Rakušanům první gól (po kterém Jalonen na střídačce procedil mezi zuby "ten červ!"), jenže na víc se hokejový kapitán nezmohl. Spoluhráči začali kroužit kolem vlastní branky přesně podle pokynů Kariho, do útočné třetiny vjížděli jen sporadicky. Vrána, Hertl, Kejčí, všichni elitní střelci zcela bezzubí. Dvě minuty před koncem zápasu si Češi nechali dát vyrovnávací gól.

V pětiminutovém prodloužení pak čeští hokejisté předvedli opravdu nádhernou labutí píseň (jedinkrát nevystřelili na branku) a své vystoupení dokonali při nájezdech. Z pěti českých nájezdnků nedal gól ani jeden. Při tom posledním David Krejčí zřejmě záměrně poslal puk golfovým úderem mimo branku.

Kari rozhodně nebude kořením českého hokeje. Jeho mise mu zatím vychází.

 

 

fejeton hokej sport
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.