Divadlo Ungelt zahájilo sezónu na své Letní scéně, diváci se mohou těšit na plejádu hereckých osobností
František Němec a Petr Kostka ve hře Pan Halpern a pan Johnson. FOTO: Ungelt

Divadlo Ungelt zahájilo sezónu na své Letní scéně, diváci se mohou těšit na plejádu hereckých osobností

19. 5. 2022

V prostoru hradčanského Nového Světa byl zahájen 18. ročník Letní scény Divadla Ungelt. Ta divákům nabízí nejen zvýšený komfort (zastřešené hlediště bez středových sloupů, které tak nebudou bránit dobrému výhledu), ale také celý repertoár ze své kamenné scény.

Během pěti měsíců odehrajeme v malebném prostředí pod Loretou rekordních 110 představení! V programu nebude chybět ani pět novinek letošní nabité sezóny. Tou nejčerstvější je tragikomedie z divadelního zákulisí Staří mistři z pera nizozemského dramatika Gera Thijse. V režii Milana Schejbala se v rolích dvou znesvářených herců a zároveň bratrů představí František Němec a Milan Hein. Po dvou českých premiérách na kamenné scéně Divadla Ungelt (7. a 8.6.2022) čeká tuto inscenaci první uvedení pro veřejnost 12.6.2022 právě na Letní scéně.

Své obsazení v inscenaci přibližuje zakladatel a principál Divadla Ungelt Milan Hein: „Když jsem v roce 1995 otevíral Ungelt, dostal jsem dvě nabídky na velké role v televizních seriálech a jednu nabídku na velkou roli ve filmu. Miloš Kopecký mi tehdy řekl: ‚Hochu, musíte se rozhodnout. Zakládat vlastní divadlo, natáčet seriály a hrát ve filmu současně nelze. Máte jedinečnou šanci vybudovat v Praze nové divadlo. Na to se soustřeďte. Herců je spousta, dobrých divadel málo. Hrajte jen výjimečně. Jednou budete dobrý principál a Ungelt dobré divadlo.' Poslechl jsem ho. Nejsem známý herec, mám známé divadlo. Za 27 let jsem v Ungeltu nazkoušel čtyři role. Richard ve Starých mistrech je pátá... Staří mistři jsou dobrá hra. Milan Schejbal prvotřídní režisér. A František Němec v mých očích nejlepší žijící český herec. Naše jevištní partnerství považuji za vrchol své životní herecké pouti.“

Kromě Starých mistrů jsme pro vás v sezóně 2021/2022 připravili další čtyři premiéry – a všechny přeneseme i na Nový Svět! Začali jsme oceňovanou irskou groteskní hrou Zpívat jako Gigli, v níž se v režii Marka Němce snaží jako slavný italský tenor zpívat Radek Holub a Jiří Hána, vydatně jim v tom pomáhá Monika Zoubková. V hudební komedii Krásná vzpomínka naopak zjistíte, jaké to je být pianistou nejhorší zpěvačky všech dob Florence Foster Jenkinsové. V bizarním příběhu plném živě hrané jazzové i operní hudby účinkují Bára Štěpánová a Ondřej Brousek (režie Martin Čičvák).

Mezi zbylé dvě novinky patří strhující americká road-movie Cesta k vodopádům s Jiřím Langmajerem a Anežkou Šťastnou (režie Michal Dočekal) a prosluněná italská komedie Pstruzi, v níž nás rozveselí Pavel Liška, Jaromír Dulava a Alena Mihulová (režie Jakub Šmíd).

 Kromě toho se diváci mohou samozřejmě těšit i na osvědčené stálice našeho repertoáru: Deštivé dny (Richard Krajčo a David Švehlík), Skleněný strop (Jiří Langmajer, Tatiana Dyková a Matěj Převrátil / Vladimír Pokorný), Slepice na zádech (Tatiana Dyková, Vojtěch Dyk a Radovan Klučka), Pan Halpern a pan Johnson (Petr Kostka, František Němec), Housle (Jiří Langmajer, Pavel Liška a Milan Hein), Dobrou noc, mami (Taťjana Medvecká a Lucie Štěpánková), Dovolená paní Josefy (Jitka Smutná, Tereza Nekudová a Radek Valenta / Ondřej Novák), Přítelkyně (Alena Mihulová a Jitka Smutná), Skořápka (Alena Mihulová a Petra Nesvačilová), Taneční hodiny (Petra Nesvačilová a Miroslav Táborský), Miss Dietrich lituje (Regina Rázlová a Simona Postlerová), Vejšlap (Martin Písařík, Petr Stach a Jan Holík), Trhni si, otče! (Bára Štěpánová, Petr Stach a Vincent Navrátil) a na dramatizaci humoristického románu Betty MacDonaldové Kdokoli může dělat cokoli (Tereza Kostková, Jitka Smutná, Máša Málková, Sarah Haváčová, Jiří Hána a Jaromír Nosek).

Poslední zmíněná inscenace bude mít na Letní scéně tento rok i svou derniéru! Na Letní scéně bude již tradičně hostovat i Simona Stašová.

 

Tereza Šafářová, Divadlo Ungelt

 

 

 

divadlo kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.