Na chvíli zpět v čase
Expozice je zábavná i edukativní. Všechny fotografie: Daniela Řeřichová

Na chvíli zpět v čase

26. 5. 2022

Ještě jsem nebyl in a už jsem retro, zpívá se v jedné písničce, a já jsem se díky jedné výstavě ocitla v době, kdy jsme na všechno byli dva a z velké lásky absolvovali i fronty na prací prášek nebo na kempování u Baltu.

V dobrém rozpoložení cestou z redakce íčka jsem navštívila nově otevřené Retro muzeum Praha jako další projekt spolku Art Salon S, který má na svém kontě již čtyři desítky úspěšných výstav.

Ne náhodou se expozice nachází v obchodním domě Kotva, známé stavbě brutalistního stylu od architektů Věry a Vladimíra Machoninových. Objekt vznikal v letech 1970-1975 a měl být výlohou socialistických výdobytků v Československu.

Při otevření čítala prodejní plocha 22 tisíc metrů čtverečních a dva tisíce zaměstnanců denně obsloužilo kolem 75 tisíc zákazníků.

Kotva se stala magnetem pro návštěvníky nejen svým širokým sortimentem, ale také velkorysým a pro někoho možná kontroverzně řešeným propojením mnoha hexagonů.

Ve čtvrtém patře Kotvy nalezla nyní adekvátní prostor výstavní expozice, reflektující dobu 70. a 80. let minulého století.

Patnáct tematických okruhů mapuje běžný život, design a trendy v Československu. Na rozdíl od tradičních muzeí je zde dovoleno se exponátů dotýkat, zahrát si hru, posedět na gauči či napsat román na psacím stroji značky Consul.

Zaregistrovala jsem nespočet radostných výkřiků – to jsme měli, to máme, pamatuješ…

Repliky panelákových bytů jsou vybaveny dobovým nábytkem, spotřebiči, hračkami, oblečením a mnoha ikonami tehdejší doby – sifonové láhve, magnetofony, céčka, mončičáci, stavebnice Merkur...

Návštěvník se pousměje nad přehlídkou montérek nebo zástěr, nad kostýmy oblíbených herců či rukodělných prací.

Velkou pozornost přitahuje autentická prodejna kultovního seriálu Žena za pultem či relikty sportu, volnočasových aktivit nebo životního stylu, politické aspekty nevyjímaje.

Interaktivní výstava na ploše 2500 metrech čtverečních tak přenese návštěvníky do období zahájení provozu tohoto obchodního domu a představí život běžného občana ve všech jeho souvislostech.

Otevřeno má být každý den, vstupné pro seniora je 175 korun a třicet korun za fotografování.

Myslím, že mnohý návštěvník si podobně jako já umocní příjemný zážitek z muzea, když vystoupá o patro výš na Sluneční terasu a s dobrým nápojem v ruce se pokochá výhledem na půvaby historického centra.

Ať in nebo retro, přeji všem pohodové léto.

 

 

retro výstavy vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.