Čas kosatců na padrťských pláních v Brdech
Všechny fotografie: Irena Stollová

Čas kosatců na padrťských pláních v Brdech

14. 6. 2022

Severně od silnice, spojující Rožmitál pod Třemšínem a Spálené Poříčí, leží známé Padrťské rybníky, které již od šestnáctého století dotvářejí ráz tohoto lesního království.

Za nimi se pak nachází zvláštní bezlesí, planina, kterou člověk vyrval lesu, a my se tu můžeme zaposlouchat do ozvěny dějů dávno minulých.  A jako modrofialové drahokamy působí v loukách poházené sibiřské kosatce - ty určitě musíme vidět!

 kos

Vypravíme se k nim z Teslín, zasněné polosamoty, která vůbec nepůsobí jako obec v zalidněných Středních Čechách. Cestou kolem  Břízkovce můžeme obdivovat smíšený brdský les – místy je tak hustý, že člověk se jím těžko prodírá a sluneční svit se pod větve vzrostlých buků nikdy nedostane. Hnízdí tu vzácní ptáci, třeba černí čápi, snad i orli a orlovci. Právě tady, na kótě 718,8 m, měl být postaven americký vojenský radar…

 bŘÍZKOVEC

Nahoru na kopec a pak z kopce dolů, jak je to v Brdech zvykem, dojdeme k tajemnému místu, kamennou mohylkou označenému zaniklému klášteru benediktinů. Jen terénní vlny naznačují, kde stávala chrámová loď gotické stavby, jež byla zničena husity již v  patnáctém století.

 mohyla

V nedalekém rybníčku chovali mniši ryby, dnes je domovem stovek kvákajících žab.

žabinec

Když vyjdeme z lesa k Hořejšímu padrťskému rybníku, srdce se rozbuší nad tou krásou. Ať hladinu ozařuje slunce nebo se v ní zrcadlí bouřkový mrak, člověk touží jen posadit se na hráz, sledovat let bílé volavky a pokud možno zastavit čas.

Hořejší

Dvě za sebou uložené vodní plochy se liší od hospodářských jihočeských rybníků. Sice se zde praktikuje chov ryb a pocházejí odtud i vánoční kapři, prodávaní v mirošovských sádkách, ale kolem, kolem vládne divočina.

HOře

K vodě se pomalu nedá ani přiblížit, břehy jsou obklopeny močály a bujnou vegetací. Zdá se, že Dolejší rybník brzy úplně zaroste rákosím.

Dolejší

Od lovecké chaty zvané „Dzúrovka“ projdeme kolem močálových jezírek, ztrácejících se v lesních travách a kapradí, podél Dolejšího padrťského rybníka až k vzrostlé dubové aleji.

chata

močál

Míříme ještě kousek dál po proudu Padrťského potoka, tam kde se otvírá volná krajina – planina porostlá travou a místy solitérními stromy.

Dubová

Z údolí, kde potok protéká ještě několika menšími rybníčky, zvedá se padrťská pláň východním směrem k lesu a majestátním brdským vrcholům – Kočce, Pateráku, Praze.

rybníček

Od počátku osmnáctého století, kdy sem do divočiny přijely rodiny dřevařů na vozech, aby tu postavily vesnici Záběhlou, neuběhlo zase tolik času. Ale i ty starší, Padrť, Kolvín a další brdské obce, musely v minulém válečném století ustoupit armádě. Definitivně byly vesnice srovnány se zemí v padesátých letech.

mozolov

Jen pozorný chodec objeví v krajině pozůstatky osídlení – zasypané sklepy a studny, zbytky zdiva, prastaré ovocné stromy a aleje kolem původních cest. Na památku zaniklých obcí tu bylo vysazeno šest lipových stromků.

lipka

Pasoucí se dobytek tu v současnosti pomáhá udržet cenné bezlesí, jinak by vše brzy pohltil les.

krávy

Právě teď v červnu rozkvétají drobné, ale překrásné květy kosatců sibiřských (Iris siberica), jejichž zvláštní barva v některých letech úplně převládne nad obvyklou zelenou.

kos

Aby se rozmnožily, musí se louky kosit ve speciálním režimu, a tak jsou v naší přírodě vzácností. Jsou samozřejmě chráněné, takže netrhat, prosím!

 naučná


Úžasná krajina, snad trochu smutná, melancholická… Ale nejsou to stíny vyhnanců z Brd, ani krutý osud zaniklých vesnic, co se nám vkrádá do duše, stojíme-li v těchto místech. To, co nás ovládne, je okolní příroda, její schopnost regenerace a síla vzít si zpět co jí patřilo a patří…

 

Praktické informace:

Do Teslín se dostaneme z Rožmitálu pod Třemšínem nebo Plzně po silnici č. 19, je zde i zastávka autobusu.

Popsaná pěší trasa měří tam i zpět cca 15 km, náročnost je střední, dá se projet i na kole.

Vyjdeme po zelené značce, na rozcestí Břízkovec se napojíme na červenou turistickou značku a pokračujeme směrem k Hořejšímu padrťskému rybníku.

U rybníka najdeme turistický přístřešek s posezením – jiný už na cestě nepotkáme – takže si můžeme odpočinout. Prohlédneme si z hráze oba rybníky a budeme pokračovat stále po červené značce až na rozcestí Zadní Záběhlá.

Odtud se budeme vracet po stejné trase, nebo přejdeme plochu bývalé střelnice po neznačené rovné asfaltové cestě, nově vysazenou lipovou alejí. Dostaneme se tak k Dolejšímu rybníku a odtud se vracíme opět po červené značce.

Můžeme si projít také naučnou stezku Okolím Padrťských rybníků - na některá z jejích 13 zastavení cestou narazíme - ovšem celá měří 13 km. Více o stezce: https://brdy.ochranaprirody.cz/naucne-stezky/naucna-stezka-okolim-padrtskych-rybniku/

Po návratu je možné občerstvit se v Míšově – brdskou klobásu a pivo nabízí vyhlášená cyklo-moto hospůdka Gril Míšov, cca 2 km od Teslín.

mapa

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.