Průšvihář
Ilustrační foto: Ingimage

Průšvihář

17. 6. 2022

Narodil jsem se po dvou sestrách rodičům, kteří měli na náměstí malého městečka drogerii. Otec chodil vypomáhat zemědělcům, byla v krámě, sestry ve škole, a tak dopoledne jsem pobýval doma sám.

Seděl jsem na pohodlném nočníku, vedle stolička na ní hrneček čaje a chleba a krabice hraček. A právě tady začala série válečných průšvihů.

U domácího byl ubytován důstojník SS, který nosil černou uniformu a kolem našich oken chodil na suchý záchod. Já kroutil knoflíkem plechové hračky rádia a vyvolával: „Bum, bum, bum, volá Londýn“. Byla to znělka Londýna a rádia měla plombu, aby se vysílání nedalo chytit. Přesto i toto opatření se dalo obejít. Důstojník hned došel do krámu a otci vynadal, ale naštěstí rodiče neudal.

Další malér následoval, když zlý velitel Fric odjel a vojáci které cvičil před odchodem na frontu mě vzali do tělocvičny aby mi ukázali jak bydlí. Pamatuji si, že tam byla řada slamníků a pušky složené do pyramidy. Velitel se nečekaně vrátil, vojáci se lekli, ale Fric mě znal z krámu. Vzal mě do náruče a zeptal se jak se mi to u nich líbí. Pak říkal, že za týden mu přivezou auto a sveze mě. Já nato, že nechci, že máme auto svoje. Na to Fric: „Ale vy nesmíte jezdit“. Já odpověděl to co jsem slýchával v krámě: „Až porazíme Hitlera, tak budeme zase jezdit“. Vojáci strnuli, Fric mě za ruku dotáhl do krámu a otec to od něho pěkně schytal. Ale ani on to na štěstí neudal za to mohl být i koncentrák.

Venku na mě čekal stejně starý kamarád Pavel, s kterým jsme doslova řádili v parku, který měl cestičky vysypané černou škvárou a v živém plotě jsme měli skrýše. Při honičkách jsme si bosí často ukopli čechulku palce a červená krev se vyjímala na černé noze. Ze škváry jsme vyráběli poprašné bomby. To se do novin zabalila škvára a po vyhození do výšky se krásně rozprskla. Pavel jednou trefil motocyklistu do obličeje. Měl naštěstí brýle. Zakličkoval, zastavil a rozběhl se za námi. Já se schoval v roští, Pavel utekl domů. Řidič vběhl za ním a za chvíli se ozval hrozný řev. Druhý den mi kamarád ukazoval jelita na zadku které mu způsobil výprask březovým koštětem.

Parkem chodil na poštu farář, který nás napomínal, abychom nekřičeli a šli se umýt. To se nám nelíbilo a rozhodli jsme se, že na něj spácháme atentát. Pořídili jsme si klacky, načernili obličeje a docela vyrazili ze křoví. Stačil přísný pohled a byli jsme zpátky ve skrýši.

Hrávali jsme si před domem, kde u okna šil krejčí a pozoroval co postrach náměstí vyvádí. Přišel do krámu a ptal se proč nejsme venku. Matka mu řekla, že máme oba horečku, že jsme asi nastydli. Pán jí ale prozradil, že jsme odvalili dřevěný sloup a pojídali tučné žížaly, s tím že to jsou salámy.

Pavel dostal spálu a já viděl jak ze školky vyšla paní učitelka, za ní se držely za ruce děti, zástup se kroutil a děti volaly:“vedme hada“.To se mi tak zalíbilo, že jsem umluvil rodiče aby mě dali do školky. Nastoupil jsem a netrpělivě jsem čekal, kdy se povede had. Když se hodinu nedělo nic, co by mě zaujalo, pobyt ve školce jsem rázně ukončil a počkal až se Pavel uzdraví.

Jednou začalo pršet a schovali jsme se v krámě. Přišla nakupovat porodní bába, která se mi líbila a rodičům jsem nakazoval, aby jí říkali porodní paní. Jenomže tentokrát když jsme se s Pavlem honili mě napomenula s tím, že mě přivedla na svět a jestli budu zlobit, že mě vrátí. Otočil jsem se na kamaráda a pronesl: „Pavle ta má ale blbý řeči“. Rázem se paní urazila, že mě navedli rodiče a přestala u nás nakupovat a zatratit zákazníka bylo zlé.

Na pohřbu malého chlapce, který měl drůžičky, jsme se v trenýrkách a špinaví od škváry postavili k pomníku a do ticha nahlas Pavel pronesl: „Franto až umřu, tak bych chtěl mít takovej pohřeb“. Já na to pronesl moudro: „Pavle já až umřu, tak víc nevstanu“. Doneslo se to rodičům a skončilo to domluvou.

Horší bylo, když mě výrostci navedli, abych vzal v krámě nedostatkové kamínky do zapalovače a vyměnil je za známky. Musel jsem klečet v krámě na štěpinkách a když se zákazníci ptali proč klečím, musel jsem se přiznat, že jsem kradl. To byla potupa a poslední výstřelek.

Všechno se otočilo s nástupem do školy. Učení mě bavilo a zlobení přestalo. Samozřejmostí byly samé jedničky a když jsem dostal první dvojku z diktátu, rozbečel jsem se a pan učitel mě utěšil slovy, že kůň má čtyři nohy, a přesto občas klopýtne. Ty jedničky mi vydržely celou školní docházku a na měšťance jsem občas zazlobil, aby mě kamarádi neměli za šprta.

 

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.