Výlet za lidovou architekturou
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Výlet za lidovou architekturou

18. 6. 2022

Každý rok na konci jara jezdíme navštívit naše vnoučata, dceru a zetě, skoro přes celou republiku, až do Děčína. Když už jsme v takové krásné přírodě, tak toho využíváme k nějakým výletům po okolí.

Město Děčín leží uprostřed nádherného Českého Švýcarska. Když jsem v Toulavé kameře na ČT 1 shlédla reportáž z kouzelného místa, z obce Doubice, hned jsem si řekla: "Tak to musím vidět na vlastní oči". Doubice leží v Šluknovském výběžku na rozhraní Lužických hor a Národního parku České Švýcarsko. Obec slouží převážně k rekreaci a s počtem 98 obyvatel patří k nejmenším obcím okresu Děčín.

Vyjeli jsme autem z Děčína směrem na východ přes Markvartice, okolo naší oblíbené rozhedny Sokolí vrch, a po několika kilometrech přes Českou Kamenici. Naším cílem bylo ale městečko Chřibská, kde jsme pod svatým Jiřím zaparkovali auto. Chřibská leží v údolí říčky Chřibská Kamenice a rozhodně stojí za návštěvu. Na první pohled nás zaujala novogotická radnice, kostel sv. Jiří a hlavně krásně opravené hrázděné domy. Hned vedle IC, kde jsme si koupili vizitky do turistických deníčků, byla příjemná kavárna U Tadeáše. Před naším pěším pochodem, jsme si v zahrádce kavárny vypili výborné kapučíno.

Bylo na čase vyrazit po žluté značce směr Doubice. Počasí bylo příjemné, svítilo sluníčko, občas se k naší spokojenosti schovalo za mraky. Šli jsme asi čtyři km přes voňavé louky a trošku jsme se zapotili při výstupu lesem na vyhlídku Spravedlnost, kde jsem se mohli rozhlédnout a pokochat  krásnými výhledy na kopečky Lužických hor. Když jsme sestoupili zpět na turistický chodníček, čekalo nás překvapení v podobě krásně rozkvetlé louky plné barevných lupinusů.

Potom už nás vítala Doubice se starými lidovými stavbami a krásně upravenými zahrádkami, kterých je v obci opravdu hodně. Prošli jsem okolo Doubické hospody, my jsme ale mířili do Staré doubické hospody, kterou obklopovaly vyřezávané dřevěné sochy a jiné zajímavé předměty. Přímo ráj pro rodiny s dětmi. Ze zahrádky před starou hospodou, kde jsme se občerstvovali, někteří chlazeným pivem, jiní zmrzlinovým pohárem, jsme měli krásný výhled na kostel Nanebevzetí Panny Marie. Vyřezávaných soch z lidské i zvířecí říše bylo okolo hospody a v přilehlém parčíku opravdu hodně. Potom už bylo načase vydat se po stejné trase zpět k našemu autu. Na krokoměru nám přibylo dalších 12 kilometrů do soutěže "Do stovky". Výlet se nám vydařil a všem můžeme návštěvu Chřibské a Doubice doporučit, stálo to opravdu za to. 

 

 

 

 

 

cestování Do stovky 2022
Hodnocení:
(5.2 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.