Stres urychluje imunitní stárnutí
Ilustrační foto: Ingimage

Stres urychluje imunitní stárnutí

16. 6. 2022

Stárneme všichni, ale proč jsou někteří lidé zdravější? Co je příčinou drastických zdravotních rozdílů u dospělých ve stejném věku? Nejnovější výzkum pomáhá vysvětlit souvislost mezi celoživotním vystavením stresu a klesající vitalitou imunitního systému.

Stres ve formě traumatických událostí, pracovního vypětí a chronického stresu urychluje stárnutí imunitního systému a potenciálně zvyšuje riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a nemocí způsobených infekcemi, jako je COVID-19.

"Vzhledem k tomu, že světová populace stárne, je nezbytné porozumět rozdílům ve zdraví souvisejícím s věkem. Změny imunitního systému související s věkem hrají zásadní roli při zhoršování zdraví," řekl hlavní autor studie Eric Klopack z University of Southern Carolina.

S vyšším věkem imunitní profil člověka slábne a v krevním oběhu se vyskytuje příliš mnoho „opotřebovaných“ bílých krvinek a velmi málo „čerstvých“ bílých krvinek připravených vypořádat se s novými vetřelci. Imunitní stárnutí je spojeno nejen s rakovinou, ale také s kardiovaskulárním onemocněním, zvýšeným rizikem zápalu plic, sníženou účinností vakcín a stárnutím orgánového systému.

Co je ale příčinou zdravotních rozdílů u dospělých ve stejném věku? Pro tyto účely vědci analyzovali dotazníkové odpovědi 5 744 dospělých Američanů ve věku nad 50 let. K tomu analyzovali vzorky krve od účastníků průtokovou cytometrií, laboratorní technikou, která počítá a klasifikuje krevní buňky, které se pohybují v úzkém proudu před laserem.

Podle očekávání měli lidé s vyšším skóre stresu zdánlivě starší imunitní profily, s nižším procentem čerstvých bojovníků s nemocemi a vyšším procentem těch opotřebovaných.

yoga.jpg
                                                                                                                           Ilustrační foto: Pixabay

 

Některé zdroje stresu neumíme ovládat, ale můžeme se účinně bránit.

Minulé výzkumy naznačují, že proces snižování produkce imunitních buněk urychlují faktory životního stylu, jako je špatná strava a nedostatek pohybu, které jsou oba spojeny se sociálním stresem. Studie ukázala, že lidé, kteří zažívají více stresu, mají horší stravovací a cvičební návyky, což částečně vysvětluje, proč jejich imunitní systém stárne rychleji. Proto zlepšení stravy a cvičení u starších lidí může pomoci snížit imunitní stárnutí spojené se stresem.

Zdroj informací: medicalxpress a neziskový informační portál labtestsonline.cz

 

Lenka Sládková

 

 

 

 

cvičení imunita zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.