Labužníci svůj maják v Luhačovicích dobře znají
Všechny fotografie: poskytnuty z archivu Milana Ballíka

Labužníci svůj maják v Luhačovicích dobře znají

6. 7. 2022

Malé město s velkou pověstí. To jsou Luhačovice. Proslavené lázeňské místo s deseti léčivými prameny. Přes nevelkou rozlohu a jen prostřední počet obyvatel jsou největšími lázněmi na Moravě.

Podmaňující kolonáda s Lázeňským náměstím, přehrada v Pozlovicích, ani vyhlášená péče tamních balneozařízení, dokonce ani proslulá Vincentka však nejsou jedinými pozoruhodnostmi spíše městečka než města. Pozornosti všech, kdo rádi dobře jedí a pohostinského rozmazlování si užívají, vůbec nemůže totiž ujít Francouzská restaurace Hotelu Alexandria.

Přes osmdesát let pomáhá tento maják labužníků doplnit pobyt zde o komplexní relaxační zážitek. Excelentní vzhled doplněný noblesní prací číšníků a hlavně tamní kuchyně jsou vějičky, na které se chytají labužníci z blízka i daleka.

Nedejte se zmást slůvkem „francouzská“ v názvu. Své pevné místo na lístku má totiž i silný segment české tradiční kuchyně. Je vyladěn do mimořádné harmonie surovin, receptur a jejich provedení. Zvláště v denní nabídce se objevují zdánlivě prosté krmě z prajednoduchých surovin. Zpracování a kulminace chuťových vjemů budí překvapení, které často přerůstá v nadšení bezmála frenetické.

Možná neznáte, jak umí překvapit a potěšit třeba „obyčejná“ pórková polévka. Když se k póru, který si drží mírnou převahu přitulí karotka a potom společně rozšíří projev znamenitých brambor, vyvolají na patře malý zázrak.

Noblesa Francouzské restaurace má zvláštní moc. Ať je venku plískanice a vy vstoupíte promočení a nenaložení, po pouhém přivítání začínáte roztávat. Může za to jednak sám prostor vydávající svědectví o zlatých meziválečných časech tehdejšího Československa. Navíc podpořený mimořádným výkonem obsluhy do koloritu té doby přesně zapadajícím.

Pokud budete chtít fenomén prvorepublikové noblesy zažít se vším všudy, poručte si na závěr crêpe suzette. Pozorovat, kterak si s nimi excelentní číšník pohrává na flambovacím vozíku u vašeho stolu, vám spraví náladu na hodně dlouho. Na nevlídnou mlhu, která tu a tam padá na město z okolních lesů, přitom docela zapomenete.

Je možné, že po návratu domů se většině z třiatřiceti tisíc každoročních návštěvníků Luhačovických lázní od druhého dne začne stýskat. Jestli po vodě léčivých pramenů nevím, po nevšedních chvílích a báječných jídlech ve Francouzské restauraci však docela jistě.

 

Milan Ballík

 

 

 

 

gastronomie restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.