Za recepty Magdaleny Dobromily se vydejte do Litomyšle
Všechny fotografie: poskytnuty z archivu Milana Ballíka

Za recepty Magdaleny Dobromily se vydejte do Litomyšle

16. 7. 2022

I když mezi zdobnými měšťanskými domy na litomyšlském náměstí vyhlíží trochu jako chudý příbuzný, nemíjejte ho. Hotel Zlatá hvězda, o kterém je řeč, má znamenitou pověst díky kuchyni.

Překvapení čeká už za vchodem do lokálu. Dřevěné obložení stěn a uměřená moderna mobiliáře se navzájem umně doplňují. Prostora na vás dýchne podmaňujícím vlivem a v mžiku jste vtaženi do prazvláštní atmosféry.

Dalším bonusem je - jak již řečeno - tamní kuchyně. Spolupráce s lokální sítí dodavatelů spolu s historickými recepturami českých kuchařek jsou potěšením mlsných. Tím spíš, když některé jsou zpracovány z rejstříku Magdaleny Dobromily Rettigové, která zde nějaký čas žila. 

lito4.jpg

Ale vraťme se k menu. Hříbkovým krémem s bylinkovým olejem na úvod nic nezkazíte, naopak. Ryzí chuť hříbků je orámovaná vonným olejem a stopově navinulá. Představuje, čím je naše kuchyně tak zajímavá - houby coby jedno z jejích hlavních témat.

Filety z litomyšlského pstruha, grilovaná zelenina, limetkový dip, další dobrá volba. Tento nevelký dravec patří k oblíbeným jak u kuchařů, tak hostů. V prostinké úpravě na grilu, doprovázený zeleninou, vždy potěší srdce labužníkovo.

Do stále příjemnějšího pobytu zde dobře zapadnou i hovězí líčka na víně, bylinky a bramborové pyré. Křehké maso je provoněné vínem, zeleninu reprezentuje provokujcí ředkvička. Zvláštní pozornost zaslouží bramborová kaše – nebo pyré, chcete-li. Hladká, vonící a připravená tak, aby jí zůstal jako hlavní vjem zemitý projev brambor. Na máslem přemrštěně vyšperkované recepty jste si možná ani nevzpomněli.

lito3.jpg

Navíc tohle všechno umocníte ještě přístupem číšníka. Ten má čas prohodit obveselující poznámku – aniž by překročil profesní mantinely. Když uzavřete oběd ještě kávou a moučníkem, jste - posíleni na těle i duchu - připraveni užít si všechny krásy historického města. 

 

Millan Ballík

 

 

gastronomie restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.