Chraňte svůj obličej před předčasným stárnutím opalovacím krémem na tvář
Ilustrační foto: Unsplash

Chraňte svůj obličej před předčasným stárnutím opalovacím krémem na tvář

23. 6. 2022

Jistě jste už také slyšeli o prospěšnosti přípravků s SPF. Opakování je však matka moudrosti, a tak připomínáme, že opalovací krém na obličej vás ochrání před předčasným stárnutím kůže i vráskami. Jak si ale vybrat ten správný, který bude fungovat a vyhovovat vaší pleti?

Každý dermatolog, kosmetička nebo ten, kdo se zajímá o beauty svět, vám řekne, že SPF je alfou a omegou zdravé a krásné pleti. Sluneční záření totiž naši pleť sice dokáže krásně opálit, ale také ji poškozuje a způsobuje pigmentové skvrny, předčasné vrásky a v některých případech může podnítit vznik rakoviny kůže. Jednoduše řečeno, bez používání opalovacího krému si koledujete o pěkný malér.

Používejte opalovák každý den

Opalovací krém na obličej byste měli používat každý den po celý rok. Měl by být nedílnou součástí vaší každodenní ranní rutiny. Proč? Pokožka na tváři je jemnější a náchylnější k tvorbě vrásek a pigmentových skvrn. A ano, mazat byste se jím měli i v zimě nebo tehdy, když je zataženo. UV záření totiž na vaši pleť nepůsobí jen v létě a ve sluneční dny, ale prakticky nonstop a má na ni negativní vliv.

Chemický vs. minerální filtr

Pokožce poskytuje ochranu UV filtr obsažený v opalovacích produktech. Ten může být buď chemický, nebo minerální. Není ale potřeba se bát slova chemický. V tomto případě může mnoha lidem dokonce vyhovovat více než ten minerální. Je totiž velmi dobře roztíratelný a rychle se vstřebává, a navíc nezanechává na pleti bílý film. Nevýhodou pro někoho může být to, že působit začíná až po zhruba 30 minutách, proto ho musíte aplikovat s předstihem. V případě těch minerálních se filtr nevstřebá do pokožky, ale spíš se na ni „přilepí“. To je patrné mimo jiné i na tváři, kde krém zanechá bílý film. Krémy s minerálním filtrem bývají hutnější, avšak dnes jsou mnohem oblíbenější.

Není SPF jako SPF

SPF značí stupeň ochrany proti slunečnímu záření. Není však jedno, který stupeň zvolíte, a musíte tak při výběru myslet i na svůj fototyp. Pokud máte velmi světlou nebo světlou pokožku, vybírejte opalovací krémy s SPF alespoň 30, ideálně ale 50+. Tmavší pokožce stačí i SPF 20 až 25 či méně. Stejně tak záleží i na destinaci. Jestliže se chystáte na vysokohorskou turistiku nebo do nějaké tropické země, sáhněte po krému s vyšším SPF, klidně 50+. Pro opalovací krémy na obličej platí, že jejich SPF by mělo být vyšší než SPF krému na tělo.

péče o pleť zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.