Tip na výlet: Návštěva mezinárodního přístavu v Bežerovicích
Všechny fotografie: Julie Vargová

Tip na výlet: Návštěva mezinárodního přístavu v Bežerovicích

1. 7. 2022

Kdo nevěří, ať tam běží! A přesvědčí se, že i bez moře máme v naší české kotlině mezinárodní přístav. Nachází se u vodní plochy, čí spíše plošky, na návsi v jihočeské obci Bežerovice. 

A jak se sem dostanu? Z Tábora vlakem směr Bechyně, autem nebo na kole. Já jela  vlakem z Bechyně, vystoupila na druhé zastávce, pak pěšky asi 700 metrů. Stejnou cestou zpět a opět vlakem do Bechyně. 

Bežerovice leží asi 25 km od Tábora směrem na Bechyni, ze které je to na náves obce něco okolo čtyř kilometrů. V obci žije asi 120 obyvatel. Dominanta obce je vidět i z vlaku. U rybníčku se tyčí maják. Maják naděje. Je dílem party zapálených kutilů, vysoký 13 metrů a slouží pro kulturní akce, ale také pro sušení hasičských hadic. Že mají Bežerovičtí smysl pro humor, svědčí založení "Mezinárodního přístavu" a každoroční slavnost vždy monotématicky zaměřená. Jednou ke konci června tu pořádali olympiádu, jindy je navštívili mimozemšťané, letos tu "postaví" metro. Pojede po povrchu a zelené zastávky jsou již připravené na rozestavení. Při organizaci nechybějí místní dobrovolní hasiči.

Protože jejich sobotní zábavu, hry a další aktivity nestihnu, rozjela jsem se podívat do obce o dva dny dříve. Při mé návštěvě bylo všude ticho. Ani sekačka, motor auta, křik dětí. Ticho. Jen ptačí štěbetání. Vedle majáku stály připravené rekvizity - zastávky metra a stará nablýskaná hasičská stříkačka. Nepřehlédla jsem kapličku, netradičně vyzdobenou. Poseděla jsem si před Beach barem, popila vodu z vlastního zdroje a přemýšlela o spolužití, spolupráci a humoru obyvatel této malé vesničky. Škoda, že se ve městech žije tak strašně rychle a na podobné akce nikdo nemá čas. A zřejmě ani chuť. Při pohledu na maják uprostřed jihočeské vesnice se možná mnozí zastaví a popřemýšlí o svém vlastním životě. A zvolní.

 

Slavnosti v roce 2018: https://www.sudomerice.cz/hasici-bezerovice/bezerovicke-pristavni-slavnosti-2018/

 

 

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.