Hudba z ráje aneb Pozvánka na festival Václava Žmolíka a jeho dcery Karolíny
Václav Žmolík s dcerou Karolínou Cingrošovou. FOTO: Poskytnuto V. Žmolíkem

Hudba z ráje aneb Pozvánka na festival Václava Žmolíka a jeho dcery Karolíny

28. 6. 2022

Václava Žmolíka jistě znáte jako oblíbeného rozhlasového a televizního moderátora. Ale víte, že společně s dcerou, operní zpěvačkou Karolínou Cingrošovou, pořádá i hudební festival Hudba z ráje? Proč z ráje? Protože místem konání je Český ráj, kde mají už roky chalupu.

Organizujete již pátý ročník festivalu Hudba z ráje. Díla kterých autorů budou letos dominovat?

Karolína: Náš festival je velice pestrý. Letos zahrnuje na jedenáct akcí a každá z nich má naprosto odlišný repertoár, ale také žánr. Diváci tak mohou zajít na koncert do kostela, na open air koncert do Prachovských skal, na Prodanou nevěstu do autentického prostředí statku, ale také na besedu. Nedá se tedy říct, že by někteří autoři přímo dominovali.

Václav: Začali jsme koncertem na jičínském zámku, kde zazněla díla George Gershwina a E.W.Korngolda, jeden z koncertů bude složený z děl W.A.Mozarta, zazní Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany anebo například Moravské dvojzpěvy a Milostné písně Antonína Dvořáka. V kostelích to bude převážně hudba duchovní, tedy například nejrůznější Ave Maria.

Karolína: Moje nejoblíbenější jsou hned dvě, od Giulia Cacciniho a Williama Gomeze. A náš festival se ale nebojí ani lehčích žánrů, takže jeden z koncertů je ryze swingový, na dalším zazní muzikálové melodie a nebude chybět ani španělská hudba. Jsme sice převážně letní festival, ale letos jsme si udělali takový prosincový výlet a 26.12 uvedeme v kostele sv. Jakuba Většího v Jičíně Českou mši vánoční J.J.Ryby.

Václav: Program festivalu má na starosti hlavně dcera, která je jeho uměleckou ředitelkou, zatímco já jako „ředitel“ řeším některé úřední záležitosti a propagaci. Ale nakonec se o většinu povinností vlastně všelijak dělíme.


Na jaké interprety se mohou návštěvníci těšit?

Karolína: Celý festival odstartoval světoznámý klavírista Ivo Kahánek, po jehož boku mi bylo ctí vystoupit právě v Porotním sále zámku v Jičíně. Takovým dalším největším lákadlem jistě bude koncert, na kterém vystoupím po boku zpěvačky Báry Basikové, která pro mě byla již od malička velikým vzorem. Společně zazpíváme 2.9 v kostele v Újezdu pod Troskami a každá budeme mít svého klavíristu, kteří budou hrát v našich společných duetech také spolu.

Václav: Takže dvě zpěvačky a dva klavíry, myslím, že to bude moc hezká ''show''. Na již zmiňovaném openair koncertu v Prachovských skalách s Karolínou vystoupí smyčcové kvinteto Amadeus Prague Ensemble a dále přivítáme například skvělého kytaristu a skladatele Lukáše Sommera, pánské vokální kvarteto The Swings, basbarytonistu Daniela Klánského, harfistku Barboru Plachou, mezzosopranistku Anitu Jirovskou a další vynikající umělce. Nesmím zapomenout ani na herečku Ilonu Svobodovou, se kterou povedu besedu na Šolcově statku v Sobotce.

 

Můžete představit prostředí, v němž koncerty proběhnou?

Karolína: Snažíme se pro naše koncerty vyhledávat stále nová a zajímavá místa. Letos nám na našem portfoliu přibyl například koncert v divadle v Turnově. Část koncertů probíhá v kostelích Českého ráje, ať už je to sv. Jiljí v Mladějově, sv. Jan Křtitel v Újezdu pod Troskami, sv. Jakub Větší v Jičíně anebo kaple zříceniny hradu Vranov na Malé Skále. Dalším krásným místem je Šolcův statek v Sobotce, kde naše koncerty místní „hospodář“ pan Samšiňák se svou milou ženou hostí již několik let. A v neposlední řadě openair koncert v srdci Prachovských skal pod věží Mnich, což je opravdová pecka.

Václav: Tento koncert zde letos proběhne již potřetí. To místo si vymyslela Karolína a diváci jsou z něj vždy nadšení. A musím podotknout, že tam myslíme na naše posluchače i v případě nepřízně počasí. Máme totiž i suchou variantu na Turistické chatě na Prachově. A v záloze už máme i další krásná místa na nadcházející ročník 2023, ale ta zatím nebudeme prozrazovat.

Po jednom z koncertů.jpg 
                                                                         Po jednom z koncertů. FOTO: Poskytnuto V. Žmolíkem

 

Prozraďte, pane řediteli, na svou dceru, tedy uměleckou ředitelku, co letos zazní na festivalu v jejím podání?

Václav: Moje dcera se letos promění například v Mařenku ve Smetanově Prodané nevěstě. Na koncertě s názvem Piknik s Mozartem v Prachovských skalách se představí hned v několika rolích a vystoupí jako Zerlina z Dona Giovanniho, Zuzanka z Figarovy svatby anebo Pamina z Kouzelné flétny. Její silnou stránkou je ale také hudba swingová, takže se na koncertě v Turnově promění v mladou Američanku Caroline a bude zpívat swingové písně českých i zahraničních autorů.


Kde si zájemci mohou najít více informací o Hudbě z ráje?

Václav: Od letošního roku máme nové webové stránky www.hudbazraje.cz  Budeme moc rádi, když je čtenáři navštíví a dozvědí se o nás víc.

Karolína: A náš festival jde samozřejmě s dobou, takže jsme velice aktivní na Facebooku, kde posluchači a fanoušci najdou naši stránku také pod názvem Hudba z ráje a stejně tak také na Instagramu.

 

Jsou ještě k dispozic vstupenky na jednotlivé koncerty?

Václav: Pro bližší informace bude nejlepší podívat se na naše webové stránky, na každé z akcí to totiž chodí trochu jinak.

Karolína: V každém případě, když posluchači přijdou přímo na koncert, nejspíš se všude dostanou, protože vstupenky lze koupit také na místě, případně je na některých akcích vstupné pouze dobrovolné. 


Vrací se podle Vašeho názoru po pandemické přestávce lidé do koncesrtních sálů?

Karolína: Lidé se vrací, nicméně nejen my, ale i ostatní festivaly a umělci vnímáme, že doba po covidu je jiná než před. Lidé jsou opatrnější a nechce se jim za kulturou tolik chodit.

Václav: Z vlastní zkušenosti víme, že návštěvníci kupují většinou vstupenky až na poslední chvíli, případně až na místě a do předprodeje se jim příliš nechce.

Karolína: Zůstáváme ale optimisty a věříme, že lidé si k nám cestu najdou. Krom toho vystupujeme se stejným nasazením pro padesát lidí jako pro tisícovku.

kultura vážná hudba
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.