Týdenní putování  po Plzeňském kraji
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Týdenní putování po Plzeňském kraji

2. 7. 2022

Náš turistický kroužek jsme založili před 24 lety v mém posledním zaměstnání v Hulíně. Za tu dobu jsme procestovali a prošlapali pěkný kus naší krásné země. Dokonce jsme před osmi lety vyrazili i na Ukrajinu.

Podnikáme jednodenní výlety po okolí a každý rok jezdíme poznávat vzdálenější kouty republiky. Posledních osm roků vyrážíme na společnou týdenní dovolenou. 

Dá se říct, že už jsme byli všude, jen kraj okolo Plzně byl pro nás nepopsaný list papíru, proto jsme si zajistili ubytování ve Starém Plzenci, 9 km od krajského města. Byli jsme opravdu překvapení, kolik krásných historických památek se v okolí Plzně nachází, jaké jsou zde malebné borové lesy, říčky a řeky.

Dovolím si Vám je postupně všechny přiblížit a pozvat Vás k návštěvě zajímavých míst.

1. den - sobota 18.června 2022

Vyjeli jsme pohodlným autobusem z Hulína 7.30 hod směr Brno, Praha a Plzeň. Ve 13 hod. jsme dorazili do našeho prvního cíle - pod hrad Radyni, který ční nad místem našeho ubytování - Starým Plzencem. Vyšlapali jsme nahoru a po prohlídce a doplnění tekutin jsme pokračovali okolo zajímavých skal Andrejšek přes městečko až k Českénu dvoru, kde nám byly přiděleny hezky zařízené pokoje a čekala nás dobrá první večeře. Ten den jsme našlapali 7 km. 

2. den - neděle 19. června 2022

Tento den padl teplotní rekord v teplotě v měsíci červnu na našem území. Teploty dosahovaly až 35 stupňů. To nás ale neodradilo před naplánovaným programem. Po snídani nás autobus vysadil před velkým "odrbaným" klášterem od významného stavitele Santiniho v Kladrubech. Neměli jsme ani potuchy o tom, jaká krása se za oprýskanými zdmi skrývá. Když nám průvodce otevřel dveře klášterního kostela, doslova se nám zatajil dech. Nemusíme jezdit za památkami do Itálie a Francie - máme je doma. Po prohlídce tohoto skvostu jsme se vydali podél řeky Mže a přes dva kopce do města Stříbra s krásnou renesanční radnicí, kam jsme dorazili přesně v pravé poledne. Byl čas na lehký oběd. Následně nás autobus převezl do Vranova k přehradě Hracholusky. Tam jsme se mohlli projít po břehu při hledání přístavu, okoupat se a následně strávit 1,5 hod projížďkou na výletní lodi, a při vychlazeném pivu kochat se okolní krajinou. V nohách jsme měli ten den 8 km.

3. den - pondělí 20. června 2022

Třetí den jsme se vydali na jih. Autobus nás dovezl do Trhanova a my jsme vystoupali na Hrádek k soše Jana Sladkého Koziny. Každý zná příběh tohoto odvážného chodského hrdiny, který položil život za práva Chodů. Na Hrádku jsme se vyfotografovali u jeho sochy a u sochy velkého kamenného psa. Potom jsme sešli do Újezdu do jeho rodné vesnice. Využili jsme krátké vzdálenosti na hranice s Německem a na skok jsme zavítali do městečka Furth im Wald. Na zpáteční cestě jsme si prohlédli Domažlice se zajímavými památkami, a aby toho nebylo málo, tak se nám tam vešla ještě procházka lesem v Sedmihoří z Grázlova do Miříkova. Celkem to za ten den dělalo 9 km.

4. den - úterý 21. června 2022

Na tento den nám naplánovali naši vedoucí procházku okolo Žihlí. Při cestě autobusem jsme ale nemohli přehlédnout a krátce se nezastavit u další stavby Santiniho - bývalého Poutního areálu v Mariánské Týnici, kde je v současné době muzeum. Na rozdíl od kláštera v Kladrubech je toto dílo krásně opraveno a zrestaurováno. Při dopolední 6 km procházce lesem jsme mohli obdivovat viklany a bludné balvany roztroušené okolo turistického chodníčku. Po obědě, tentokrát z vlastních zásob, a po kafíčku a pivu od pana řidiče, jsme se my vrcholoví sportovci vydali na další pochod podél řeky Střely až ke klášteru Plasy. Ti vytrvalejší šli ještě na jeho prohlídku, my žízniví jsme usedli do Knížecího pivovaru na výborné pivo, kterým je tento kraj proslavený. Padl rekord týdne, ušli jsme celkem 15 km.

5. den - středa 22. června 2022

Protože tento den měl pan řidič zákonem stanovené volno, jeli jsme vlakem na prohlídku krajského města Plzně. Začali jsme ji na náměstí, kde nás uvítaly měšťanské domy s krásně zdobenými průčelími od maíře Mikoláše Alše. Je jich na náměstí celkem 19. V deset hodin se otevřela vyhlídková věž na kostele sv. Bartoloměje. Vystoupali jsme 299 schodů a mohli jsme si náměstí a město prohlédnout z ptačí perspektivy. Po prohlídce kostela jsme pokračovali k Velké židovské synagoze. Zaujala nás svým interiérem a pohnutou historií. Je s podivem, že tato stavba přežila holokaust a 2. světovou válku. Byl čas na oběd a my jsme si vybrali restauraci, kde si pečou ve velké peci vlastní chleba a pečivo. Zlákalo nás ukrajinské jídlo - proslavené holubce. Gastronomický zážitek dovršilo vyhlášené plzeňské pivo. Už nám zbývala jen prohlídka areálu Plzeňského pivovaru s upravenými venkovními i vnitřními prostorami a nedala se přehlédnout ani květinová výzdoba v podobě krásných růžových záhonů. Vrátili jsme se zpátky do našeho penzionu a začala příprava na večerní olympiádu. Každý rok si zpříjemňujeme náš pobyt nějakými legráckami v maskách. Tentokrát to bylo ve sportovním duchu. I důchodci si dokáží ze sebe udělat legraci. Byl to vydařený večer, hodně jsme se nasmáli.

6. den - čtvrtek 23. června

Po snídali a cestě autobusem nás čekal 11 km pochod proti proudu řeky Střely z Mladonic do Rabštejna. Bylo hodně dusno, ale turistická značka vedla převážně ve stínu. V Rabštejně jsme se spojili se slabší skupinou našich turistů, a společně jsme odjeli na prohlídku pamětihodností města Manětína a zámku s přilehlou zahradou. Výbornou kávou s medovníkem v pizzerii na náměstí jsme zakončili náš pobyt v tomto hodně zajímavém místě. Po večeři jsme si s manželem Mirkem ještě vyběhli k Rotundě sv. Petra a Pavla, která je jednou z nejstarších dochovaných církevních památek v Čechách, nad Starý Plzenec nad řeku Úslavu. 

7. den - pátek 24. června

Všechno jednou skončí, i náš pobyt se chýlil ke konci. Rozloučili jsme se s příjemným personálem našeho penzionu, naložili jsme do autobusu svá zavazdla a po společné fotce vyrazili směrem k domovu. To by však nebyli naši vedoucí, aby nám ještě nanaplánovali nějakou procházku a prohlídku. Vystoupili jsme v Šťáhlavech a vyrazili směr zámek Kozel. Počasí se po týdnu začalo kazit a valily se na nás mraky. Pršet začalo, až když jsme čekali na prohlídku atypického čtvercového zámku s krásnou zahradou a rybníkem. Na nádvoří chystal štáb nejmenované televizní stanice prostory na večerní natáčení pořadu 7 pádů Honzy Dědka. To jsme už ale byli, plni dojmů, doma ve vaně nebo v posteli a vstřebávali jsme nádherné zážitky z uplynulého týdne. Plzeňský kraj nás opravdu moc přijemně překvapil!

Když připočteme 3 km z posledního dne, ušli jsme za týden 53 km. Procházku Plzní nepočítám. 

cestování Do stovky 2022 města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.