Peníze s chladnou hlavou: Co je to zvýšená náhrada a jak ji získat při krachu banky?
FOTO: wikipedia

Peníze s chladnou hlavou: Co je to zvýšená náhrada a jak ji získat při krachu banky?

5. 7. 2022

V případě pádu banky vaše úspory ve finanční instituci jistí Garanční systém finančního trhu. Díky němu už do 7 pracovních dní od krachu získáte zpět až 2,5 milionu korun (ekvivalent 100 000 euro). Jak ale získat ještě víc?

Ze zákona má klient banky po jejím pádu nárok získat zpět 100 % svých vkladů, a to až do výše ekvivalentu 100 000 euro, tedy asi 2,5 milionu korun. O to se postará Garanční systém finančního trhu. V některých případech se však tento limit zvyšuje na dvojnásobek, tj. na 200 000 euro.

Zatímco prvních až 100 000 euro prostředků na vkladových účtech je pojištěno v každém případě, u dalších 100 000 euro pojištění platí jen v některých případech. Tyto případy jsou přesně vyjmenované zákonem, obecně pak jde například o peníze, které člověk v posledních 3 měsících před pádem banky získal:

  • prodejem nemovitosti určené k bydlení,
  • vypořádáním společného jmění manželů při rozvodu manželství,
  • pojistným plněním pro případ úrazu, nemoci, invalidity nebo smrti,
  • vypořádáním dědictví,
  • z odstupného po odchodu ze zaměstnání
  • atp.

„Na rozdíl od základní výplaty náhrady vkladů, která je vyplácena automaticky na pobočkách vyplácející banky, je třeba o zvýšenou náhradu požádat Garanční systém do dvou měsíců od pádu banky,“ vysvětluje výkonná ředitelka Garančního systému Renáta Kadlecová.

V žádosti musí klient pečlivě doložit, že na výplatu náhrady má ze zákona nárok. Kromě doložení původu prostředků z jedné ze zákonem vyjmenovaných situací musí také prokázat, že prostředky obdržel nejpozději 3 měsíce před pádem banky. S těmito prostředky zároveň také nesměl nijak nakládat (například si je nepřevedl z běžného účtu na spořicí).

K první výplatě zvýšených náhrad vkladů došlo při vypořádání klientů Sberbank. Při něm Garanční systém vyplácel více než 120 000 klientů banky. Žádostí o výplatu zvýšené náhrady obdržel 315, podmínky stanovené zákonem splnila méně než polovina.

„Doporučujeme proto držet na vkladových účtech v bankách, kampeličkách a stavebních spořitelnách prostředky, které jsou nižší než ekvivalent 100 000 euro. Máte-li prostředků v bance více, je vhodné je rozdělit do více finančních institucí – a to tak, aby v každé z nich bylo maximálně 100 000 euro,“ doporučuje Renáta Kadlecová.

banky peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%