Vůně levandule pod Řípem
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Vůně levandule pod Řípem

9. 7. 2022

Jen pár kilometrů od Roudnice nad Labem, jak se říká, co by kamenem dohodil a zbytek doběhl, leží obec Židovice. Najdete ji na Labi na železniční trati Praha-Děčín.

Nepamatuji se, že by tu někdy byla vlaková zastávka, každopádně jednou za rok se v posledních letech obec zaplní automobily zblízka i z dáli a obsadí každičké možné a občas i nemožné místečko k parkování. Ptáte se, co všichni v malé vesnici hledají? Budete možná překvapeni, je to totiž levandulová farma.

Při běžném projetí vsí si jí vůbec nevšimnete. Je totiž pěkně ukrytá za posledními domy nad vsí mezi sady, poli a loukami. Před deseti lety tu vznikla rodinná farma, zabývající se pěstováním levandule a výrobou voňavých levandulových produktů. Běžně není návštěvníkům přístupná - jen jednou za rok otevře svou náruč a poskytne potěšení i široké veřejnosti. Ta nabídnuté možnosti hojně využívá, za branou projde višňovým sadem a rozeběhne se mezi řádky opojně vonící levandule.

Za slunečného dne vaše chřípí v tetelícím se vzduchu rozechvěje síla levandulové silice a nechce se vám odejít. To je chvíle pro to dát si levandulovou limonádu nebo levandulovou zmrzlinu a posadit se nebo jen tak bloumat mezi řádky, pozorovat cvrkot a užívat si chvíle pohody. Všimla jsem si, že spousta lidí tam jezdí cíleně kvůli fotografování. Není u nás mnoho takových míst, kde si můžete pořídit fotografie, na nichž jste obklopeni levandulí. Jedno z mála je právě tady, v Židovicích. Při odchodu se můžete zastavit u stánku a odnést si třeba levandulovou kytici, polštářek, sirup, mýdlo a další produkty zdejší rodinné farmy.

Všichni, kdo se starají o nádhernou levandulovou zahradu, mají můj obdiv a ráda jsem se letos už potřetí Dne otevřených dveří zúčastnila.

bylinky cestování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.