Postřehy z Korfu
Korfu. Všechny fotografie: Jan Raška

Postřehy z Korfu

21. 7. 2022

Na Korfu prožil svých prvních osm let princ Philip, vévoda z Edinburghu, dětství tu strávil také anglický zoolog a spisovatel Gerald Durrell, na své letní sídlo zde jezdila rakouská císařovna a česká královna Alžběta Bavorská zvaná Sissi.

Řecký ostrov Korfu jsme si pro letošní dovolenou vybrali i my. A udělali jsme dobře. Přivítal nás ostrov plný zeleně, krásných pláží, úžasných památek a vlídných lidí. O samotném ostrově by se toho dalo napsat sposty, omezím se na pár postřehů.

Pohostinnost
Snad v žádné jiné evropské zemi nejsou lidé tak pohostinní jako v Řecku. Stejně jako před cca dvaceti lety na Lefkádě či Samosu, i tady na Korfu jsme se setkali s neuvěřitelnou vlídností. Samozřejmě, pro zemi, která je z hlediska ekonomiky na chvostu států Evropské unie, je to v podstatě nutnost. Řekové jsou si vědomi, že právě turisté jim přinášejí obživu, a tak se v průběhu letních měsíců snaží sloužit svým návštěvníkům, jak nejlépe to jde. Přesto bylo cítit, že jejich pohostinnost není "hraná". Ať se jednalo o obsluhu v restauracích, prodavačky v pekárně či u stánků se suvenýry, ale i uklízečky v apartmánech, kde jsme bydleli, všichni byli nesmírně srdeční.

IMG_3622.JPEG

 

Gastro zážitky
Pokud patříte k lidem, kterým dělá radost dobré jídlo, budete na Korfu šťastní. V rybářském městečku Kassiopi, kde jsme měli ubytování, je pekárna, v níž najdete všechny typické řecké sladkosti, které existují - baklava, chalva, kataifi, loukoumades, bougatsa, ravani. Ale také nespočet ovocných či máslových dortů. Já jsem si ale hlavně pochutnával na masových pokrmech v místních tavernách, přičemž nejvíce mě nadchlo stifado - dušené hovězí s cibulkami na víně. Delikatesa, která se možná dá - z hlediska přípravy - přirovnat k hovězím líčkům. Ostatně, podává se také s bramborovou kaší. V jedné z horských vesniček jsem pak nemohl neokusit pastitsadu, opět pokrm z hovězího na červeném víně, který na Korfu údajně přivezli Benátčané. Podává se s těstovinami se sýrem a jeho typickou chuť dělá vynikající rajčatová salsa.

IMG_3900.JPEGIMG_3885.JPEG

 

Závany historie
Stejně jako na jiných řeckých ostrovech, i na Korfu je cítit historie na každém kroku. Tu utvářela z velké části Byzantská říše a posléze Benátská republika. Určitě se vyplatí půjčit si auto a projet nejvýznamnější památky ostrova - např. klášter Vlacherna a blízký ostrůvek Pontikonissi s klášterem Pantokrator, pravoslavný klášter Paleokastritsa nebo zámek Achilleion. Právě na ten jezdívala rakouská císařovna Sissi. Zámek je sice nyní v rekonstrukci, ale přilehlé zahrady s krásným výhledem na moře určitě stojí za shlédnutí. A rozhodně navšivte hlavní město Kerkyra, jehož centrum je na seznamu památek UNESCO. Výhled z pevnosti postavené z doby Benátčanů, je úchvatný.

IMG_3825.jpeg

IMG_3814.jpeg

 

Angličtina
Zatímco na Léfkádě či Samosu, které jsme navštívili před lety, se mluvilo převážně německy, na Korfu byla slyšet zejména angličtina. Většinu turistů totiž v posledních letech tvoří Britové a Skotové a také Američané. "Už jsme tady s manželkou podruhé, strašně se nám tu líbí. Zatímco žena si tři týdny užívá zdejší moře, já si odskočím do Evropy, chystám se do Londýna a do Říma," řekl nám James, který bydlel v sousedním apartmánu. Z Británie jezdí na Korfu nejen seniorské páry (těch bylo nejvíce), ale i celé rozvětvené rodiny - rodiče s dětmi a jejich prarodiče.

 

IMG_3656.JPEG

IMG_3890.JPEG

IMG_3687.JPEG

 

Pláže
Písčité, oblázkové, kamenité. Stačí si vybrat. Koupat se můžete nejen v Jónském, ale i Jaderském moři (na severu). Na přelomu června a července už bylo moře krásně teplé. A samozřejmě čisté, stejně jako všechny pláže. Na většině z nich jsou pro turisty připraveny lehátka se slunečníky. Někde jsou zdarma, pokud si objednáte v místního stánku či restauraci něco k pití, někde stojí kolem pěti až sedmi euro.

 

IMG_3893.JPEG

 

Kočky
Jsou všude. Ale zatímco na Krétě či na Lefkadě neustále žebraly u stolů v restauracích, zde na Korfu měly často své domečky a v nich misky s granulemi či rybími dobrotami. Vypadaly spokojeně. Stejně jako my, turisté.

 

 

cestování dovolená Řecko
Hodnocení:
(5.2 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.