V Pošumaví je neobvyklá koncentrace památek. Nenechte si ujít městys Čestice
Všechny fotografie: Pavel Haž

V Pošumaví je neobvyklá koncentrace památek. Nenechte si ujít městys Čestice

18. 7. 2022

Na letních toulkách po zemích českých a moravských je úchvatné, že stále můžete narazit na nějaká překvapení. Vaší pozornosti by například neměl uniknout městys Čestice.

Leží na západ od Volyně v Pošumaví. Žije zde necelá tisícovka obyvatel a přesto tu najdete zámek, majestátní kostel Stětí svatého Jana Křtitele a především Kalvárii. Historie zámku se píše od poloviny 17. století a dnes v něm najdete knihovnu, obecní úřad a malé regionální muzeum. V původně románském kostele ze 13. století se dochovalo mnoho památek, z nichž k těm nejvzácnějším patří obrazy s křesťanskými výjevy.

Poustevna.JPG

 

Z náměstí vystoupáte zhruba půl kilometru na zalesněný vrch. Na jeho úpatí se nalézá zrekonstruovaná poustevna, do níž můžete nahlédnout. Po krátkém stoupání objevíte Kapli povýšení svatého Kříže. Předsíň této svatyně stojí na dvanácti dórských sloupech. Obdobnou architekturu byste spíše našli v centru antických památek, odtud zdejší stavitelé brali inspiraci. Stavba se však datuje od roku 1821, kdy ji nechala zbudovat hraběnka Reyová jako výraz vděku za své uzdravení.

P1120663.JPG

V bezprostředním okolí poutního místa stojí čtyři výklenkové kaple s motivy křížové cesty. Pod svahem spatříte ještě Kapli Matky Boží. Čarokrásná sestava staveb, na místě, kde se konaly poutě již v 16. století, na vás zapůsobí svým duchovním rozměrem.

Při cestě zpět vidíte telekomunikační věž. Ta slouží rovněž jako rozhledna. Z její plošiny můžete obdivovat nedotčenou šumavskou přírodu.

Když už budete v těchto místech, vydejte se do místní části nazvané Krušlov, kde se nachází malovaný včelím a kde se dozvíte vše o životě tohoto pracovitého hmyzu.

 

Celou obec ještě doplňuje 7 místních částí - Radešov, Střídka, Doubravice, Počátky s Prkošínem, Nuzín, Nahořany a Krušlov. Dohromady zde žije 952 obyvatel.

cestování Česko Tip na výlet
Hodnocení:
(5.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%