Toulky po Slapské přehradě a jejím okolí
Všechny fotografie: Jana Hošková

Toulky po Slapské přehradě a jejím okolí

20. 7. 2022

Výlet na Slapy je bezesporu výletem zajímavým a já vás na něj teď zvu. Rozsáhlá betonová přehrada s vodní elektrárnou je z 50. let 20. století, stavba zahájena v r. 1949 a zakončena v r. 1954.

Je šestou největší v naší republice a je součástí Vltavské kaskády, čili reguluje tok Vltavy proti záplavám.

Za prohlídku rozhodně stojí i krásné okolí. Název či slovo slapy označuje skupinu slapů (kataraktů, peřejí, prahů) v říčním korytě. Na Slapské přehradě prý můžete ulovit kromě jiného sumce, či úhoře říčního. My tam s vnukem chytli ale jen rýmu, sluníčko se objevovalo občas a na vodě celkem foukalo.

Obec Slapy leží doslova nad Vltavou, ale ne už tak vysoko, jako tomu bylo před stavbou přehrady. Nejstarší zmínka je z r. 1292, kdy Václav II. zakládal Zbraslavský klášter a vesnice se tak stala jeho majetkem.

Okolí přehrady je vyhledávanou rekreační lokalitou. My jsme zahájili naši prohlídku nejdřív přímo pohledem ze samotné přehrady, pod kterou byl při její stavbě přenesen pomník -  pískovcový Ferdinandův sloup z r. 1643, nazývaný také solný, stávající původně v jednom ohybu Vltavy, a to  tam, kde jsou dnes zatopeny tzv. Svatojánské proudy, tak obávané kdysi voraři, splavujícími tudy dřevo. Označoval tedy nejtěžší splavné místo. Původně měl na sobě rakouskou orlici, ta však byla stržena. V roce 2008 umístila prý skupina potápěčů na původní místo pod hladinou Slapské přehrady zmenšenou repliku sloupu.

Koupaliště Nová Rabyně je v pronájmu, ale bývalo za socialismu součástí velkého, rozsáhlého rekreačního komplexu se spoustou budov k ubytování. Na budovy je dnes vskutku smutný pohled – chátrající, s rozbitými okny, která jsou v mnoha případech už málem pohlcena vegetací, budí nostalgické vzpomínky, jak tu dříve muselo být živo.

Jelikož jsme s sebou měli dvě vnoučata, neodolali jsme výzvě půjčit si motorovou gondolu a projet se. Nabízely se nám moc hezké pohledy na různá rekreační střediska, která jsou krásně upravená – chaty, chatky, loděnice, místa ke kempování. Na potkání jsme se zdravili se všemi, kdo nás míjeli na jachtách, prknech a různých jiných člunech.

U Slap v lese leží prý též jedno tajemné místo označené třemi kříži z kamene. Nic se o nich údajně neví, původně snad měly být kříže čtyři a dřevěné. Vytvořila se o nich báchorka, že označovaly střed království českého. Nacházejí se u Lahozské zátoky a zřejmě byly kdysi vytvořeny někým z blízké osady Lahoz. Tam jsme se už nedostali, tak snad tedy někdy příště…

 

 

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%