Podřipským motoráčkem do Lázní Mšené
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Podřipským motoráčkem do Lázní Mšené

21. 7. 2022

Léto a prázdniny jsou stvořeny pro toulky všeho druhu. Což takhle vyměnit pohodlí auta, autobusu či vlaku za něco onačejšího, dobrodružnějšího, milého našim vzpomínkám?

Ukážu vám, že je to docela jednoduché. Stačí dojet obyčejným vlakem do Roudnice nad Labem a tady přestoupit na Podřipský motoráček.

Podřipský motoráček je historický výletní vláček, který vás za cenu běžného jízdného povozí po malebném Podřipsku, jednokolejná dráha se přehoupne do Dolního Poohří s konečnou stanicí Libochovice. Není to dráha jen tak ledajaká, na její trase dlouhé pouhých 37 km uvidíte spoustu zajímavostí. Pohodlně se usadíte ve vagónku a než si ho pořádně prohlédnete s nostalgickými výkřiky typu "tímhle jsem jezdil/a do školy/práce", "podívej se na ty poličky se síťkou, záchrannou brzdu, popelníky v madlech sedaček, topení pod sedačkami apod. ", vlak se dá do pohybu.

Nejprve se proplete Roudnicí nad Labem a po malé chvíli už si to šupajdí mezi poli se zlátnoucím obilím, kukuřicí a dalšími plodinami, jimž se daří pod Řípem. Jak se dráha mezi nimi kroutí zřejmě podle představ našich předků, Říp na vás vykukuje tu zleva, tu zprava. Na trati, na jejíž části se bohužel už provozují jen tyto historické jízdy, jsou vesnice s půvabnými názvy jako Kleneč, Vražkov, Straškov, Bříza, Vrbka, Žabovřesky (obyvatelé ostatních nejmenovaných obcí mi prominou). V nich pravděpodobně vystupovat nebudete. Kde byste si přestávku udělat mohli - nebo tedy spíš měli - to jsou Mšené-lázně, Budyně nad Ohří a Libochovice. V Budyni nad Ohří doporučuji navštívit Vodní hrad, v Libochovicích zámek nebo se dokonce můžete vydat na dominantu širokého okolí, zříceninu hradu Házmburk. Se mnou dnes až na konečnou nedojedete, vydáme se totiž spolu do lázní.

Lázně Mšené leží v údolí Mšenského potoka a jsou jen asi 40 km vzdálené od Prahy. Zdraví tu za pomoci slatiny vracejí už od roku 1794, kdy byly lázně založeny. Určeny jsou především pro léčbu nemocí pohybového aparátu a nervových potíží, nabízejí se však i různé typy relaxačních pobytů vhodných pro všechny.

Začátkem 20. století prošly lázně velkou rekonstrukcí a dnes je toto klidné místo v lázeňském parku doslova balzámem na tělo i duši. Ústřední a nejzajímavější budovou je krásný secesní lázeňský dům Dvorana od architekta Jana Letzela. Možná si vzpomenete, že je to právě on, který v Hirošimě postavil dům, který jako jediný v srpnu 1945 přestál útok atomovou bombou a dnes je jeho torzo známé jako Atomový dóm. Dvorana slouží lázeňským strávníkům, pro ubytování hostů a procedury jsou určeny domy Říp, Praděd, Blaník, Vítkov, Kyselka, Slovanka. Nad lázněmi je i torzo nikdy nedostavěné kaple sv. Jana Nepomuckého ze začátku 19. století.

Nedělní odpolední čas mezi příjezdem Podřipského motoráčku a jeho odjezdem zpět jsem strávila procházkou po lázeňském areálu. Nabízím vám ochutnávací fotografie, pokud se rozhodnete, že by si vaše tělo zasloužilo hýčkání právě tady.

Podřipský motoráček jezdí dvakrát denně o víkendech a svátcích až do 30. října.

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%