Prázdninový výlet na Hrad Lukov
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Prázdninový výlet na Hrad Lukov

24. 7. 2022

Hrad Lukov leží 12 km vzdušnou čárou od našeho domu, nedaleko vyhlášené ZOO Lešná u Zlína. Právě na tento zajímavý hrad jsme naplánovali první prázdninový výlet s našimi třemi vnuky. 

Vyjeli jsme autobusem z vedlejší vesnice Přílepy o půl desáté dopoledne, ve Fryštáku jsme přestoupili na další autobus, a po desáté hodině jsme byli na místě. V Lukově jsme vystoupili u Domova důchodců a asi po 3 km cestě okolo dětského hřiště jsme se přiblížili k hradu. Ještě před hradem jsme odbočili na Lukovské skály, kde si kluci mohli vyzkoušet lezení a slaňování po skalách. Byla tam skupina mladých horolezců, která jim půjčila horolezecká lana. Po tomto zážitku jsme pokračovali ještě půl km k hradu. Na hradě se nám moc líbilo, hlavně hezké květinové záhony. Po prohlídce jsme si koupili turistické vizitky, do deníčku otiskli razítka a trošku se posilnili před zpáteční cestou.

Původně jsme plánovali ujít celých 12 km pěšky až domů. Bylo ale velké horko, tak jsme šli lesem okolo rybníku Bezedník do osady Vítová a potom přes kopec na autobus do města Fryštáku. Po cestě jsme viděli nově postavené zajímavé rodinné domy a okolo nich hezké zahrádky. Kluci mohli porovnat, jak se bydlení změnilo během několika staletí. Mrzelo nás, že na náměstí nemají cukrárnu, kde jsme chtěli náš vydařený výlet zakončit. Musely nám stačit nanuky z vietnamského obchůdku. Když jsme vystoupili v Přílelích z autobusu, bylo vražedné vedro.

Po doplnění tekutin v místní příjemné hospůdce jsme pokračovali rychle domů, kde nás čekalo v lednici vepřo, knedlo a kedlubnové zelo. Docela nám po cestě vyhládlo. V nohách jsme měli deset km. Maminka si pro kluky přijela autem, před večerem stihli ještě koupaliště. 

Co si můžeme přečíst o hradě na Wikipedii:        

Lukov je hrad v Česku, který leží asi tři kilometry od obce Lukov na Zlínsku. Hrad je ve stavu zříceniny, ale je soustavně opravován Spolkem přátel hradu Lukova a Hnutím Brontosaurus. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.

 

 

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.