Důchodci si od ledna opět polepší, tentokrát v průměru minimálně o 850 korun. Nově se bude vyplácet i výchovné
Ilustrační foto: Ingimage

Důchodci si od ledna opět polepší, tentokrát v průměru minimálně o 850 korun. Nově se bude vyplácet i výchovné

26. 7. 2022

Již nyní je podle údajů Českého statistického úřadu o růstu cen za červen zřejmé, že od ledna 2023 čeká příjemce důchodů další zvýšení. V průměru by mělo dosáhnout přinejmenším 850 korun.

Tentokrát se ovšem zvedne jak základní výměra (částka, která se vyplácí všem ve stejné výši), tak i procentní výměra, která je závislá na délce pojištěné doby a výši výdělků. Přesné částky a procentní nárůsty budou známy v září 2022, kdy bude podle vývoje mezd za první pololetí roku 2022 určeno rozdělení valorizace mezi základní a procentní výměru.

„Letos se zvyšují všechny důchody, tedy nejen starobní, ale například i invalidní a sirotčí, celkem třikrát. Už teď víme, že jejich příjemci mohou s dalším přidáním počítat v lednu. Všichni ti, kteří pobírají některý z důchodů, tedy nejen senioři, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou rostoucí ceny citelně dopadají. Našim cílem je ohroženým skupinám pomoci zvládnout inflaci, a právě valorizace důchodů je správný a účinný krok,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Zvýšení důchodů se odvíjí od růstu cen, který se měří indexem spotřebitelských cen, případně růstem indexu životních nákladů domácností důchodců. Z těchto dvou údajů je rozhodující ten, který je za dané období vyšší. V případě lednové valorizace se počítá za období od letošního května do června. Růst cen do dubna se totiž promítl už do mimořádných valorizací v červnu a v září tohoto roku. Do výše pravidelné každoroční valorizace (vždy od ledna) promlouvá ještě růst reálných mezd.

Důchody byly v průběhu letošního roku zvýšeny postupně třikrát – v lednu, červnu a v září. Celkově jde o zvýšení přibližně o 15 %, v průměru tedy o téměř 2 600 Kč. V lednu příštího roku by se základní výměra důchodů mohla podle dosavadního vývoje cen a mezd zvednout o cca 150 korun a procentní výměra pak v průměru o dalších 700 korun. Přesné částky však budou zřejmé až v září.

Nově bude i „výchovné“

Od ledna 2023 se rovněž zavádí takzvané výchovné. Tomu z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se zvýší starobní důchod o 500 Kč za každé vychované dítě. Ženám, které důchod už pobírají, se výměra zvýší v závislosti na počtu vychovávaných dětí automaticky. U žen, pokud jim důchod bude nově přiznán po 31. 12. 2022, a u otců (bez ohledu na to, odkdy důchod pobírají), je možné přiznání výchovného pouze na základě žádosti. „Tímto způsobem zvyšujeme důchody proto, že dosud byly bohužel hlavně ženy ‚trestány‘ za to, že se místo práce věnovaly výchově dětí a měly tak nižší příjmy. Rozdíl v průměrném důchodu činí bezmála 3 tisíce korun. Bez dětí ale společnost nemá budoucnost, a proto bude výchova náležitě oceněna,“ vysvětluje ministr Jurečka.

Počet žen, které dostanou výchovné od ledna 2023 automaticky, by se mohl pohybovat na úrovni 1,4 milionů. Průměrná částka, o kterou se jim zvýší důchod, dosáhne 1 100 Kč.

 

Zdroj: MInisterstvo práce a sociálních věcí

 

 

 

 

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%