Tip na výlet: BagrPark v Autodromu Most
Všechny fotografie: Julie Vargová

Tip na výlet: BagrPark v Autodromu Most

30. 7. 2022

Řekne-li se, že se jede na výlet do Mostu, většinou se setkáme s nevěřícnou reakcí s odůvodněním, že tam, kde to vypadá jako v měsíční krajině, rozhodně, ale opravdu rozhodně, se nikomu nechce.

Jenže, chyba lávky! nebo kdeže loňské sněhy jsou! Ty tam jsou doby, kdy se lidé Mostecku vyhýbali obloukem. 

Hlubinná i povrchová těžba hnědého uhlí v kombinaci s chemickou továrnou mezi městy Mostem a Litvínovem zanechaly v krajině výrazné jizvy. Rekultivace probíhá již několik let, a kdo se o tuto lokalitu zajímá, či někde narazil na informace, ví, že se daří. Už při příjezdu do Mostu z kteréhokoliv směru je vidět zeleň. Nejen záhony s květinami, ale i keře a vzrostlé stromy. Upoutá dominanta města, vrch Hněvín s typickou věžičkou zámecké věže a kopulí hvězdárny. Na obzoru se zelená zarostlé úbočí Krušných hor s červenými střechami vesniček a městeček. V zorném úhlu se bělají chladírenské věže chemického komplexu a další zařízení, již mnoho let odsířené i odprášené. Po cestě míjíme další  zajímavost, a to kostel Nanebevzetí Panny Marie. Budova byla v roce 1974 přesunuta po kolejích po trati dlouhé 841 m. Tento transport je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejtěžší objekt na světě, který kdy byl po kolejích přesunut. Srdce každého technicky založeného člověka jásá při prohlídce fotografií a informací dokumentující tuto unikátní aktivitu. Kostel dnes obklopuje park, jezero Marie a kostelní hřbitov. Při procházce potkáme sochy, nebo bývalý kostel sv. Valentýna. 

Prostorná silnice, po které jezdí i autobus městské hromadné dopravy, nás dovede k  jezeru Most, které vzniklo zatopením bývalého lomu Ležáky. Hloubka jezera je 75 metrů, je široké 1,5 km a dlouhé 2,5 km. V roce 2020 bylo zpřístupněno veřejnosti a vznikla  zde rekreační oblast vyhledávaná milovníky plavání, volejbalu a dalších sportů včetně cyklistiky. Návštěvníci tady najdou odpovídající zázemí se sociálním zařízením, občerstvením i parkovištěm. Odměnou je jim nejen příjemné prostředí, ale také krásné pohledy na Hněvín i Krušné hory.

Jak se postupně mění tvář krajiny, a to ve prospěch zelené přírody, tak se také rozšiřují služby návštěvníkům. Most je kromě jiného znám svými třemi "dromy". Nacházejí se zde hipodrom, aqauadrom i autodrom. Na své si přijdou milovníci koňských dostihů, plavání v moderním areálu a silných motorů. Autodrom je vyhlášený zvláště závody trucků, jezdí se zde závody automobilů i motocyklů.

Od června 2022 byl v areálu Autodromu Most otevřen zábavní park BagrPark, jediný v České republice. Větší děti i dospělí se mohou projet na dumperech, překládat kamení bobcaty, minibagry lovit umělé kachny nebo koule, jezdit na velkém bagru. Pro menší děti jsou k dispozici elektrická autíčka, šlapadla, odrážedla, pískoviště, nafukovací bagr, skluzavky. Děti si mohou složit jakýkoliv tvar z velkých lego kostek. Proti prudkému slunci jsou připraveny velké slunečníky se stoly a lavicemi a velký stan. Osvěžit se je možné nejen u stánku s občerstvením, ale i v mlhovišti, které bez přestání rozstřikuje drobné kapičky vody. 

My jsme BagrPark navštívili tři dny před závody superbiků. Viděli jsme navážení osobních aut, která pomáhají při závodech. Míjeli jsme desítky osob, které připravovaly zázemí pro závodníky i jejich týmy. Díky tomu, že jsme si objednali oběd ve zdejším bistru, museli jsme absolovat cestu pod závodní dráhou. Dostali jsme se do prostoru boxů, ve kterých mechanici svým závodníkům dohlížejí na jejich stroje, prohlédli jsme si zastřešené tribuny i startovní věž. A protože počasí bylo jako na objednávku, vystihli jsme den bez tropických teplot s mráčky stínící prudké sluneční paprsky, prožili jsme den jako malovaný. Několik lidí z naší partičky zde bylo poprvé. A výsledek? Prý se sem vypraví samostatně. Dnešní den berou jako exkurzi v zajímavé a neprávem stále opomíjené oblasti České republiky.

 

 

 

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.