Škola v přírodě není jen pro omladinu. Vyrazte na ni a nudit se nebudete
FOTO: Nadace Vodafone

Škola v přírodě není jen pro omladinu. Vyrazte na ni a nudit se nebudete

3. 8. 2022

Soutěže o ceny, vůně opečených špekáčků a živá hudba u ohně. To není obrázek z dětského tábora, jak by se mohlo zdát. Takovou zábavu si každoročně užívají i dříve narození, pro které je nejen přes léto připravena spousta akcí.

Na nich je možné navázat nová přátelství nebo upevnit ta stará. A co víc – ti zvídavější mají možnost se naučit spousta nových dovedností, včetně těch digitálních.

Program Digitálního vzdělávání pro seniory od Nadace Vodafone, na kterém spolupracuje s organizací Moudrá Sovička, už oslovil stovky dam a pánů napříč Českem. Se začátkem léta ale výjezdy do regionů opět nabraly tempo a další senioři tak se tak mohli vydat na svou cestu do tajů digitálního světa. A dokonce si u toho užít spoustu zábavy.

 

Jednou z příležitostí byla i škola v přírodě pro seniory, kterou uspořádala Krajská rada seniorů Olomouckého kraje v Čekyni. A program byl opravdu nabitý. Kromě soutěží, přednášek a také zpívání u táboráku se mohli táborníci zdokonalit ve využívání chytrých technologií a ukázat tak dětem i vnoučatům, že do starého železa rozhodně nepatří. To byl i případ Milana, který byl na podobné akci už poněkolikáté. „K používání chytrého telefonu mě přiměly hlavně děti. Když jsem měl tlačítkový telefon, měly z toho srandu. Takhle jim můžu posílat fotky nebo ony mně, komunikace je díky tomu o dost lepší,“ říká Milan s úsměvem. A dodává: „Když jsem se začal učit s chytrým telefonem, nevěděl jsem, jak s ním manipulovat. Nevěděl jsem, jak využít všechny jeho možnosti. Proto jsem navštívil Moudrou Sovičku, kde jsem se dokázal vyškolit.“

Digitální vzdělávání je ale určené i pro ty, kteří už s technologiemi nezápasí a chtějí se pouze zdokonalit. Takový chytrý telefon totiž nabízí spoustu možností, o nichž se nám dříve ani nesnilo. Pořád se je co učit, ať už je člověku dvacet nebo osmdesát. Mobilní učebnu digitálních dovedností od Moudré Sovičky je možné potkat i v dalších regionech napříč Českem, a zájemci se vůbec nemusí ostýchat s návštěvou.

 DSC05634.jpg

Večerka je svatá

Na školu v přírodě v Čekyni dorazila celkem zhruba stovka seniorů, přičemž nejstaršímu z nich bylo devadesát let. Kromě bohatého programu přes den si užívali zábavu i ve večerních hodinách. A že bylo opravdu veselo, o tom svědčí i jeden záznam z přerovské policejní služebny.

Co se přesně událo? Pouhých šest minut po desáté hodině večerní zavolal na tísňovou linku rozhořčený pán, který si stěžoval na nesnesitelný hluk na okraji obce. Strážníci nakonec zjistili, co nadzvedlo oznamovatele z pohodlného otomanu. Ukázalo se, že se uvnitř nekoná sraz motorkářů ani hudební festival, ale právě týdenní pobyt dříve narozených. Protože ale večerku všichni zodpovědně ctí, na místě už strážníci našli jen dámy a pány oděné v županech na cestě do koupelny.

Všichni zúčastnění na táboře v Čekyni ukázali, že věk je opravdu jen číslo a i ve stáří dovedou v mnoha ohledech strčit do kapsy i mladší generace. Akce pro ně byla velkým zážitkem, na který budou vzpomínat pravděpodobně po celý rok. Právě tak dlouho bude trvat, než pro ně bude připraven další turnus, aby si akci zopakovali.

aktivní senioři Vodafone
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%