Rady odborníků: Psa nestříhejte, ani ho dlouho nekoupejte ve studené vodě
Ilustrační foto: Pixabay

Rady odborníků: Psa nestříhejte, ani ho dlouho nekoupejte ve studené vodě

5. 8. 2022

Horké počasí snáší špatně nejen lidé, ale i domácí mazlíčci. Jejich páníčci ve snaze ochránit je před vysokými teplotami však často dělají chyby, které psy mohou ohrozit na životě. Na co si dát pozor?

V prvé řadě nesmíte zapomínat, že pes nemá stejný organismus jako lidé. Pokud je nám horko, naše tělo se začne potit a tím dochází k ochlazování. Psům tyto schopnosti chybí, potní žlázy má náš čtyřnohý parťák pouze na tlapkách, a tak musí větrat vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním. Pokud teplota vzduchu přesáhne 25° C, ochlazování dýcháním už přestává být účinné. Čím víc se teplota vzduchu přibližuje teplotě psího těla (je vyšší než lidská, kolem 38‒39° C), tím prudčeji stoupá nebezpečí přehřátí. Pokud má pes hustou srst, zvyšuje se jeho tělesná teplota v létě jen velmi zvolna, a proto je jasné, že psi s řídkou srstí nebo zcela bez ní potřebují být před horkem chráněni více než jejich huňatí příbuzní. Psa proto rozhodně není dobré v létě příliš stříhat. Chlupy ho totiž před teplem chrání. 

Dehydratace jako vážný stav

Že s pejskem není něco v pořádku, si nemusíme hned všimnout. Některé z příznaků dehydratace bývají zpočátku mírné a nenápadné. Pejsek je více unavený, apatický či nemá zájem o jídlo. I to může být první známka dehydrovaného psího organismu. Naopak někdy může být velmi nervózní a neklidně pochodovat, hledat vodu v misce či někde v přírodě.

Přehřátý pes začne zrychleně dýchat a nadměrně slintat. „Budete pozorovat únavu a apatii. Čenich může být suchý a horký, jazyk červený. V neposlední řadě může pes působit dezorientovaně a neklidně,“ vysvětluje specialistka z chovatelského e-shopu SpokojenýPes.cz Eva Fišerová.

V pokročilé fázi dehydratace nemá už sílu chodit a začínají se projevovat závažnější příznaky jako olizování čenichu, funění a zástava močení. V tom okamžiku už dochází k velkým ztrátám vody, která je nezbytná pro správné fungování organismu vašeho chlupáče. Pokud se pes začne třást, zvracet a trpět vodnatým průjmem, je třeba jednat akutně, ihned ho hydratovat a současně urychleně kontaktovat veterináře.

Prevence jako základ

V horkých letních dnech je třeba dobře promyslet, jaké aktivity budeme s chlupáčem provádět. Omezení pohybu určitě není na škodu. Myslete na to, aby měl váš pejsek vždy přístup k vodě, ať už venku, doma či na zahradě. Pokud jdete na delší procházku a nejste si jisti, zda se po cestě nachází řeka, rybník či jiný přirozený zdroj vody, je dobré se připravit a vzít s sebou cestovní láhev, ze které se pejsek napije kdykoliv a kdekoliv. Doma či na zahradě by měl mít možnost lehnout si do stínu, na nějaké chladnější místo. Právě stín většinou postačí k tomu, aby se organismus nepřehřál. Další z možností, jak pejska zchladit, je koupání. K ochlazení stačí namočit břicho a slabiny, kde srst není tak hustá a voda se snadno dostane pejskovi ke kůži.

IMG_1627.JPG
                                                                                                                                     FOTO: Jan Raška

 

Vodní radovánky

Jestli máte vodomila, pamatujte si, že pes se po takové koupačce ochladí jen na chvíli. „Vlhká srst představuje velkou odpařovací plochu, která pejska příliš ochladí a tělo se začne chovat jako v zimě, začne vytvářet teplo a může paradoxně dojít k přehřátí psa. Po koupání by majitel měl pejska vytřít trochu do sucha, nebo ho alespoň dát do stínu,” radí Martin Kváš na webu mazliccivpohybu.cz. Ale na druhou stranu jsou i psi, které do vody nedostanete, některá plemena se dokonce řadí mezi neplavce. Každopádně u těch, co vodu milují, pozor na ledový a velký proud, který by je mohl vysílit. Důležité je vybrat koupání s pozvolným přístupem k vodě, pes se totiž v členitějším terénu hůře dostává z vody.

Přehřátí hrozí i v chladné vodě

To, že je pes ve vodě, neznamená, že je permanentně ochlazovaný a tím pádem mimo riziko. „Pořád v té vodě plave, zahřívá svaly, zahřívá tělo… Kolaps hrozí stále! Tohle bohužel lidé podceňují a pak se diví, že pejsek zkolaboval při koupání, takže i tady platí pravidlo nebýt se psem moc dlouho ve vodě a nepřetěžovat ho aktivitou,“ dodává Fišerová z e-ahopu Spokojenypes.cz.

Vysoké letní teploty mohou potrápit nejen vás, ale i vaše čtyřnohé parťáky. Ale pokud se budete řídit zmíněnými radami a při prázdninových aktivitách brát ohled i na chlupáče, určitě si léto společně skvěle užijete.

 

 

 

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%