Tip na výlet: Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Tip na výlet: Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova

7. 8. 2022

Kunratice u Cvikova, ležící v rekreační i sklářské oblasti, jsou čím dál tím známější díky působení uměleckého skláře Jiřího Pačinka. Ten se narodil v roce 1972 v Litoměřicích a při jednom ze školních výletů navštívil zdejší sklárnu. Tak mu učarovala, že se sklo stalo jeho osudem.

Po vyučení a působení ve sklárně v Chřibské a později ve sklárně AJETO v Lindavě v roce 2015 na místě bývalé STS a konírny v Kunraticích založil a provozuje sklárnu, kde vznikají pozoruhodná díla. Prostor kolem sklárny je upravený pro potěchu návštěvníků a je známý jako Skleněná zahrada. Mezi spoustou vonících barevných květin najdete skleněné plastiky nejrůznějších barev a tvarů, od květin přes živočichy až po čirou sklářskou fantazii. Můžete se posadit na lavičku, kochat se a vnímat všemi smysly spojení přírody a umu lidských rukou. Můžete nahlédnout i do sklárny a pozorovat při práci mistry skláře a žasnout, jak pod jejich rukama ze žhavé tvárné hmoty vzniká umělecké dílo. Do Skleněné zahrady jste se mnou mohli nahlédnout už loni v článku Skleněná zahrada.

Dnes se podíváme jen o pár kroků dál do kunratického klasicistního kostela Povýšení Sv. Kříže, navazujícího na sklárnu. Na jaře 2020 se začal po dohodě s obcí Kunratice u Cvikova a Římskokatolické farnosti ve Cvikově realizovat projekt Jiřího Pačinka na oživení kostela a jeho propojení se sklárnou. Kostel se zakrátko zaplnil skleněnými předměty a dostal přídomek Křišťálový chrám. Slavnostně byl otevřen 12. června 2020 při tradiční Noci kostelů. Zdobí ho křišťálový lustr Trnová koruna, korunovační klenoty i sada skleněných antivirů Jiřího Pačinka, vzniklých jako jeho reakce na koronavirou krizi. Ve vstupní hale visí lustr Blanky Matragi a nad varhanami lustr Barbory Jarošové. To není samozřejmě všechno. Celičký chrám je zaplněný sklem a nebudete vědět, kam se podívat a co obdivovat dřív. Expozice se průběžně mění a nikdy ji nenajdete úplně stejnou jako při předchozí návštěvě. Spojení uměleckého skla s prostředím kostela má neopakovatelné kouzlo. 

Nyní ještě do 28. srpna máte jedinečnou možnost prohlédnout si výstavu nazvanou Miluše&René Roubíčkovi 100. Manželský pár sklářských výtvarníků se dožil úctyhodného věku - Miluše 93 a René 96 let - a letos by oba slavili sté narozeniny. V posledních letech spolupracovali právě se sklárnou Jiřího Pačinka. K jejich letošnímu výročí narození Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravilo dvojvýstavu, jejíž jedna část je právě v Křišťálovém chrámu a jedna v jabloneckém muzeu skla a bižuterie. Vstup do Křišťálového chrámu si domluvíte přímo ve sklárně, chodí se vždy, když se hromáždí skupina zájemců. Za dobrovolné vstupné si vyslechnete zajímavé příběhy kostela samotného, ale hlavně skla a jeho tvůrců. Jistě nebudete odcházet zklamáni a budete se vracet, tak jako já. 

Myslím, že dalších slov není třeba a raději se se mnou do Křišťálového chrámu podívejte. Část fotografií je z aktuální výstavy, část jsem pořídila už při svých předchozích návštěvách. 

 

 

kultura Tip na výlet výstavy
Hodnocení:
(4.9 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.