Česko má svého oldfluencera
Oldfluencer Vašek. FOTO: Vodafone

Česko má svého oldfluencera

13. 8. 2022

Na sociálních sítích dnes hrají prim mladí, kteří svým chováním ovlivňují své fanoušky. Nemusí to být ale na dlouho. Starší generace je totiž úspěšně dohání a i čeští senioři už mají svého „vlivníka“.

Lidé jsou už od nepaměti zvyklí vzhlížet ke svým idolům. Zatímco dříve se na výsluní pozornosti hřály významné osobnosti z oblasti kultury, politiky nebo sportu, digitální věk přinesl i nový typ celebrit. Díky sociálním sítím se dnes jako celebrity profilují i lidé, kterým stačí prostě jen umět komunikovat se svými fanoušky a ovlivňovat tak to, jak se chovají, oblékají nebo nakupují. Pro pojmenování takových lidí se dnes používá slovo „influencer“ (z anglického influence – vliv).

Protože jde o umění ovládat sociální média a moderní technologie, první moderní influenceři byli z těch, kteří s technologiemi vyrostli. Těm starším chvíli trvalo, než se naučili ve světě technologií a internetu chodit. Svého ambasadora už ale mají i čeští senioři.

Koncem roku 2021 totiž operátor Vodafone vyhlásil casting na prvního českého influencera ve věku nad 65 let, tedy „oldfluencera“. Cílem bylo dostat na sociální sítě kvalitní obsah pro stále aktivnější seniory. Roční smlouvu nyní s Vodafonem nakonec uzavřel pětašedesátiletý Vašek Ježek, pracující důchodce z Hrdlíva u Slaného. První videa už mohou sledující nyní najít na jeho facebookovém profilu a Instagramu.

 

Vašek patří k těm, pro které sociální sítě vždy představovaly hlavně nástroj k udržení kontaktu s blízkými. „Na sociálních sítích jsem dříve moc nebyl. Používal jsem WhatsApp, a to jen v takovém rodinném kruhu. Ale myslím si, že je potřeba se toho nebát, proto jsem do spolupráce šel. Chci inspirovat ostatní k tomu, že používat technologie je v moderním digitálním světě skoro nutnost. A že třeba lidé, kteří mohou být osamocení, se díky moderním technologiím krásně propojí,“ říká Vašek.

Kromě tvorby vzdělávacích videí se chce Vaše propojit také s projektem Digitální odysea, který zastřešuje Nadace Vodafone a který je pro Vodafone vlajkovou lodí při pomoci seniorům využívat všechny benefity dnešní doby. Ukazuje tak, že digitální doba není ani pro staré, ani pro mladé, ale místo si v ní najde úplně každý.

Život může začít i po stovce

Vzrůstající sledovanost seniorských influencerů se stává ve světě fenoménem. Sledují je miliony lidí a rozhodně nejde jen o seniory, ale mají i spoustu mladých fanoušků. I to se už stalo novým polem bádání pro psychology a sociology. Mnozí se shodují, že zajímaví a kreativní senioři jsou pro často zmatené a všemožnými vjemy přesycené mladé lidi pravý poklad. Ukazují jim totiž, že celým životem lze projít stylově a že stáří není jen čekárnou na smrt.

Vůbec nejstarší influencerce na světě bylo dokonce 109 let a jmenovala se Dagny Carlsson. Počítač si pořídila, když jí bylo 99 let, a věnovala spoustu energie tomu, aby k využívání technologií motivovala i další dříve narození. O úchvatné švédské „online babičce“ vznikl i dokument s názvem Život začíná po stovce. Natočili ho v roce 2015, ve švédských televizních cenách získal i nominaci za nejlepší dokument roku.

A koho sledujete na sociálních sítích vy?

 

 

 

 

aktivní senioři internet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.