Za houkáním sov a krásou rašeliniště
Všechny fotografie: Pavel Haž

Za houkáním sov a krásou rašeliniště

12. 8. 2022

Na Šumavě se téměř pravidelně střídají lesní porosty s pastvinami a loukami. Toto prostředí obecně vyhovuje sovám. Avšak ve volné přírodě se s nimi potkáte zřídkakdy.

S ohledem na to, že tito vzácní ptáci čím dál častěji patří k ohroženým členům zvířecí říše, vznikl v roce 2013 v obci Borová Lada největší sovinec v Česku.

V šesti voliérách návštěvník spatří na dvacet druhů sov. Nejsou odchycené z volné přírody. Byly odchovány v zoologických zahradách v Plzni a v Hluboké nad Vltavou. A na koho ve voliérách narazíte? Na víra velkého, sovu pálenou, kalouse ušatého, poštolku obecnou či jednu z našich největších sov puštíka bělavého.

P1120676.JPG

 

K sovinci vede pohodlný dřevěný chodník a před vstupem jsou umístěny dva kotce pro psy, kteří do areálu nesmějí. Přístup je zdarma, avšak parkovné nepatří k těm nejlevnějším.

Když už jste v těchto místech, vydejte se zhruba na kilometrovou procházku k rašeliništi s poetickým názvem Chalupská slať. Leží v namořské výšce 910 metrů. Je to největší české rašelinové jezírko. Jeho rozloha je 137 hektarů a jeho průměrná hloubka je 1,9 metrů.

P1120688.JPG

 

V jezírku jsou různé ostrůvky, které se staly vítanými objekty pro všechny fotografy. Nejznámějším záběrem je osamělá bříza uprostřed jednoho z těchto přírodních úkazů.

Místo kde se zastavil čas vás naplní zvláštním klidem a pocitem uvolnění.

 

 

 

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.