Jako na ranči někde v Mexiku
Všechny fotografie: archiv Milana Ballíka

Jako na ranči někde v Mexiku

17. 8. 2022

Kostelany nedaleko Kroměříže by patřily mezi desítky podobných vesnic. Kdyby tam ovšem nestál a místo neproslavil po mnoha stránkách unikátní Ranč.

Nad parkovištěm se tyčí dřevěná stavba ne nepodobná hraniční pevnosti kdesi na mexické hranici. Vstupme tedy do jejího nitra.

Rozlehlý lokál s ústřední uličkou je centrem dění. Po jedné straně bar se vším, co má takový bar mít. Pravda, slečna za barem v ničem nepřipomíná obhroublé barmany, které se podmračeně starají o své drsné hosty. Hned při objednávce prvního drinku se střetáváte s podivnou symbiózou bájného západu s možná ne až tak průbojným stylem posezení, jaký je doma v našich končinách.

kost1.jpg

Začíná to už sortimentem. Všichni nekompromisní vyznavači života kovbojů, desperátů, zlatokopů se tu samozřejmě potkají se svou whisky – zde je to Evan Williams. Proti té však stojí zástup různých druhů pod etiketou Gold Cock. Což je tuzemská značka, kterou pálí a blendují ve firmě Rudolf Jelínek, a to od roku 1969. Zdaleka není všechno. Cizinci, ale i spousta nadšenců z řad tuzemců s respektem pročítají nabídku slivovic a speciálních ovocných destilátů vizovické pálenice – mimochodem  je provozovatelem Ranče. Slivovice ročníkové, monoodrůdové  a pálenky z netradičních druhů ovoce, kupříkladu mirabelková, z oskeruší či z červeného jeřábu.

Proč to všechno zmiňuji? V takovém prostředí dojde často k tomu, že se dají dohromady týmy z té které strany a pustí se do soutěže. Což může být ve finále nešťastné. Nejde totiž o to, zda milovníci whisky mají navrch nad těmi, kdo preferují „tekuté ovoce“. Konce mohou být často tristní…

Je daleko lepší po pár aperitivech si najít volný box nebo stůl a dopřát si vydatné sousto. V tamní kuchyni jsou na vás dobře připraveni. Pikantním kovbojským fazolím s opečenou klobásou kontruje moravský vrabec, rančerský hovězí burger se o přízeň utkává s pečenými vepřovými žebry v Glod Cock marinádě. Samozřejmě tu pamatují na děti, milovníky pasty i ty, kdo ujíždějí na sladkém.

kost2.jpg

Už jen samotný program večeře je nabitý a vydatný, a co teprve to ostatní. Tedy alespoň telegraficky. Vyjížďky na koních, bowling, návštěva westernového městečka, koncerty, výlety do krásného okolí...

Z výše zmíněného pak vyplývá jediné. Objednat si na Ranči pobyt v hotelu Crazy Mary pobyt a strávit tu několik určitě zajímavých dní. Westernový styl života uprostřed malebné přírody Chřibů se vám možná zadře pod kůži. Alespoň na těch pár dní…

 

Milan Ballík

 

 

 

 

 

gastronomie Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.