Dobrá Voda skrývá evropský unikát - sedmitunový skleněný oltář
Skleněný oltář v kostele v Dobr´é Vodě. FOTO: Pavel Haž

Dobrá Voda skrývá evropský unikát - sedmitunový skleněný oltář

26. 8. 2022

Přepadá vás během toulání se českými kraji nostalgie? Máte pocit, že jste odhalili význam slova pýcha? Jste spokojení, že jste součástí desetimilionové kapky v oceánu lidstva? Tak asi vypadají naše pocity, když objevíme něco jedinečného a naprosto ojedinělého.

K těmto objevům patří jediný kostel na světě zasvěcený svatému Vintíři v obci Dobrá Voda u Hartmanic v Národním parku Šumava. Člen benediktského řádu byl významný diplomat, která zemřel v roce 1045 v takřka devadesáti letech a byl podle svého posledního přání pohřben v pražském břevnovském klášteře.

V Dobré Vodě, kde po mnoho staletí stávala kaplička, byl v roce 1734 v nadmořské výšce 885 metrů vybudován barokní kostel věnovaný právě sv. Vintíři. Léta plynula, doby válečné střídal mír a poklidná část Šumavy se stala vojenským prostorem. Kostel v Dobré Vodě byl proměněn v rozsáhlé skladiště. Kdoví, třeba to znamenalo jeho záchranu, na rozdíl od mnoha sakrálních staveb v pohraničí, které ušetřeny nebyly. Do církevní správy se dostal v roce 1990 a v roce 1995 byl znovu vysvěcen.

Interier kostela sv. Vintíře.jpg
                                                                                                               Interiér kostela. FOTO: Pavel Haž

Jeho vnitřní výzdoba zmizela a interiér byl velice chudý. Objekt bývalé školy naproti kostelu zakoupila paní Vladimíra Tesařová, sklářská výtvarnice z Prahy. To ona dostala nápad instalovat v kostele skleněný oltář. Práce na něm trvaly necelý rok a veřejnosti byl představen v roce 2001.

Odborníky je považován za evropský unikát. Váží celkem 7 tun, je vysoký 3,5 metru a široký 5 metrů. Na oltáři je celkem 35 postav. Poznáváme například sv. Cyrila a Metoděje, sv. Ludmilu, sv Jindřich, sv. Anežku, sv. Vojtěcha a další dějinné postavy. Je zde také skleněná socha sv. Vintíře v životní velikosti, skleněný oltářní stůl, skleněný pult ke čtení z bible, rozměrný skleněný reliéfní betlém a 14 skleněných zastavení křížové cesty.

Geniální výtvarný počin, který spojil kámen stavby a křehké sklo, nenechává nikoho na pochybách, že lidská kreativita nezná hranice.

kostel.png
                                                           Kostel a kaplička s pramenem "zázračné vody". FOTO: Pavel Haž

 

Před kostelem je malá půvabná kaplička v níž pramení zázračná voda. Tvrdí se o ní, že pomáhá k uzdravení očí, a tak si je neopomeňte umýt, ať prozřete. Vezměte s sebou malou lahev k nabrání tohoto životabudiče. Ničeho se neobávejte, informace o složení vody jsou přímo u pramene. Snad vám tekutý pomocník dodá sílu k dalšímu cestování.

 

 

 

cestování kostely Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.