Pisa je město, které nabízí víc, než jen šikmou věž
Všechny fotografie: Vratislava Hofmanová

Pisa je město, které nabízí víc, než jen šikmou věž

1. 9. 2022

Většina turistů míří do Pisy jen proto, aby viděli proslulou šikmou věž a vyfotili se u ní. Škoda, Pisa je moc příjemné město, ve kterém se dá pěkně toulat bez davů turistů a pozorovat běžný život Italů.

Piazza dei Miracoli neboli Náměstí zázraků, na kterém stojí šikmá věž, katedrála a baptisterium je sice místo s úchvatnými stavbami, ale v lidech, kteří zrovna neholdují davům a hluku, vyvolá obdiv jen na chvíli. Ten brzy vystřídá únava a člověku se chce spíše prchnout. Na tomto náměstí se totiž dají vidět podivné scény. Lidé se navzájem všichni fotí v nejneuvěřitelnějších pozicích. Pózují tak, aby to pak na fotce vypadalo, že třeba věž podpírají rukou nebo se jí dotýkají špičkou nohy. Takže je tam běžně k vidění, že třeba někdo leží na zemi, nohu má zvednutou a kdosi ho neustále po centimetrech posouvá, aby fotka s optickou iluzí byla co nejdokonalejší. Pozorovat to chvíli je legrace, zanedlouho otrava, vzhledem k tomu, že to tam takto dělá téměř každý.

Ale stačí zajít do přilehlých uliček a nálada se hned zlepší. Pisa je město půvabných zákoutí, míst, ve kterých se dá krásně pozorovat běžný život. Žádný uměle vytvořený skanzen pro turisty, nýbrž příjemné město, ve kterém je vidět spousta studentů i starých lidí na procházkách s pejsky.

c32c4679-2479-4a0f-b5f5-3b97ebcd43cc.jpg

3e396226-6538-46f4-a5ca-033b1c83330d.jpg

 

Pisa je výborné místo pro ubytování se, pokud je cílem poznat tuto část Toskánska. Jednak je výhodou, že do ní z Prahy lítá pravidelná linka, přičemž letenky se dají sehnat v ceně kolem tisícovky. Další výhoda: z letiště tam jezdí v krátkých intervalech elektrický vláček, kterým se dá za rychle dostat do centra. Pozor, nelekat se, vláček je automatický, nikdo ho neřídí. Takže jde o zážitek hned na začátek. Vláček spojuje letiště v železničním nádražím, které je téměř v centru města. Dá se z něj do něj pohodlně dojít pěšky. Zvládne to i méně zdatný jedinec, prostě příjemná procházka. No a pak už jen stačí mít předem zamluvené ubytování v některém z četných malých hotýlků či pokojů v historických domech v centru, které se k tomu účelu dají na internetu sehnat velmi snadno.

Blízkost a snadná dostupnost nádraží je výborná i proto, že z Pisy vyjíždějí v krátkých intervalech vlaky do různých dalších měst. Hezkým cílem tak může být třeba středověké město Lucca, kam se dá dorazit čistým pěkným vlakem za půl hodiny.

Kdo neholduje ubytování ve městech a raději spojuje poznávání s koupáním, má možnost v létě zvolit základnu v letovisku Marina di Pisa. Jedná se o letovisko, kam obyvatelé Pisy a okolí  jezdívají k moři. Marina je od Pisy je vzdálena asi dvacet minut cesty autobusem a je moc příjemná a poklidná. Především se tem dají potkat italští senioři nebo rodinky s dětmi. Nabízí jak pláže oblázkové, tak pláže písečné.

Takže variantou je ubytovat se u moře a vyrážet za památkami, kulturou či nákupy do Pisy. Nebo přesně naopak. Ubytování se v centru Pisy a vyrážení za koupáním do Mariny.

d07b41ed-1025-4ab0-9b8f-7adf5d6e31e8.jpg

8ec6ba98-58d4-4597-ad4d-63f5fcb142b5.jpg

Pisa možná na první pohled ohromí už zmíněným Náměstím zázraků. Ano, bílá šikmá věž je skutečně fascinující. Jenže by byla chyba si myslet si, že nic dalšího zajímavého už ve městě není.

V Pise jsou krásné kostely, nádherná náměstí a stavby, o kterých se v podstatě nemluví. O to víc je člověk překvapen, pokud si jen tak chodí, kouká, občas zakloní hlavu. Pisa je plná obyčejných malých hospůdek, kde se dá najíst za slušnou cenu. Je to příjemné místo pro výlet staršího páru či kamarádek, zkrátka pro lidi, které baví sledovat takzvaně obyčejný život v jiných zemích a netouží po hotelových rezortech, diskotékách a organizované zábavě. Pisa není tak fascinující jako třeba Florencie či Benátky, ale vnímavého člověka chytí za srdce. No a když k tomu všemu přidáme fakt, že je tam na každém rohu prodejna zmrzliny, na kterou jen tak nezapomenete, výčet důvodů, proč navštívit Pisu, je u konce.

Zbývá pak už jen těžké rozhodování, kterou z těch zmrzlin si dát: jahodovou s rozmarýnem, meruňkovou s likérem, kávovou, karamelovou, oříškovou?

 

cestování Itálie
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.