K Pinkasům se chodí na pivo od roku 1843
Historické foto: Poskytnuto restauarací U Pinkasů

K Pinkasům se chodí na pivo od roku 1843

6. 9. 2022

Pokud jste nenavštívili Pinkasovy, nebyli jste v Praze! Taková je sláva restaurace, kterou proslavily především dvě skutečnosti. Plzeňský Prazdroj, který tu mají neustále na čepu od roku 1843 a vyhlášená kuchyně paní Karolíny Brabcové.

Ta vstoupila do restaurační kuchyně v roce 1882, kdy hospodu koupil od Jakuba Pinkase její manžel, krejčí František Brabec. Od toho roku se vedle nedostižného plzeňského ležáku objevil nový pinkasovský fenomén - kuchyně. Telecí ledvina nebo zadělávané dršťky byly na denním pořádku a lidé za nimi na Jungmannovo náměstí jezdili ze široka daleka. Vedle pravidelných pijáků zlatého Grollova moku se U Pinkasů zrodila i skupina obdivovatelů tamní kuchyně.

 

drstkova.jpg
                                                                                   Dršťkovka. FOTO: Poskytnuto restaurací U Pinkasů

 

Takové vychytávky dnes už na lístku nenajdete, nicméně šéfkuchař Robert Koura se stará o to, aby věhlas jeho kuchyně nevybledl. Krom jiného také skrze vyhlášenou dršťkovku nebo pinkasovský guláš, na které tu stávaly fronty už v sedm hodin ráno!  V současnosti vstoupila do hry ještě svérázně – „pod pivo“ ustrojená vepřová žebra v medové marinádě. Koura má v arzenálu ještě jednu zbraň, svým způsobem zvláštní. V této oáze zavilých masožroutů jdou na dračku smažená jablíčka v pivním těstíčku.

 

pink3.jpg
                                                                                                                                       FOTO: Milan Ballík

 

A kvalita tamního piva? Je tak známá, že není třeba sdělovat něco, co každý jen trochu zasvěcený pijan dávno ví. V působivém prostředí všech prostor rozlehlé restaurace s péčí opečováváni pozorným perzonálem a rozvášněni mimořádným plzeňským ležákem se budete cítit jako tenkrát. Dnes máte navíc k dispozici nevšední bonus – úžas budící gotickou zahradu, kde je vždy příjemný chládek a oslovující atmosféra. Mimochodem, v jednom jejím zákoutí  je pochován Heřman Kryštof Russworm, maršálek císaře Rudolfa II. Při konzumaci zdejších dobrot tak možná nevědomky  připíjíte muži, kterého parně nejvíc proslavil film Císařův pekař a pekařův císař.

Jestliže tedy budete mít cestu do metropole, nezapomeňte na Pinkasovy. Při posezení - třeba v Brabcově salonku nebo v chládku oné mimořádné zahrádky mezi gotickými opěráky kostela Paní Marie Sněžné - bude jistě chutnat celé rodině.

 

Milan Ballík

 

 

 

gastronomie Praha restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.