Voda, kam se podíváš
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Voda, kam se podíváš

8. 9. 2022

Krásné počasí přímo vybízelo první zářiové odpoledne k výletu, pro který jsme si vybrali Ostrov u obce Tisá. Už jednou jsme jej před lety navštívili, tak nás napadlo, podívat se na toto hezké místo ještě jednou. A tak jsme v sobotu 3. září vyrazili a stálo to za to.

Ostrov vlastně není obec, je to osada, spadající do obce Tisá a nachází se 460 m n.m. Je součástí CHKO Labské pískovce, založen byl v 15. století v údolí říčky Bělá a těsně sousedí s Německem. Po 2. světové válce a odsunu Němců byla hranice uzavřena, budovy zbořeny a osada přešla pod nedalekou Tisou. Po zrušení hraničního pásma tu vznikla rekreační oblast s chatami. V dnešní době je zde možnost turistiky, horolezectví, nachází se tu ve skalách i jeskyně. Přejít do Německa není žádný problém, lesem to není daleko, vítalo nás v mobilech. Podrobnější informace jsou dostupné na Wikipedii.

To bylo něco málo z historie této osady. Další překvapení nás teprve čekalo. Když jsme tady byli naposledy u prvního ubytovacího zařízení, byla malá vodní nádrž. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že rybníků je za sebou hned několik, byla jsem jak v Jiříkově vidění. Vodu fotím moc ráda, i když je to někdy dost nevděčná modelka. Prošli jsme lesíkem a zůstali překvapeně stát před moc hezkým hotelem Ostrov, u kterého se nacházel další rybník. Lekníny už byly odkvetlé, ale spojovací můstky nás vedly k dalšímu rybníku, který byl o dost větší. Poslední, čtvrtý rybník, patří naší policii, mají zde školící zařízení. Přes louku se k vodě nesmí, ale lesem kolem plotu to šlo bezvadně. Příjemné bylo setkání s turistkami z Děčína, měly s sebou fenku buldočka, její skok za kachnou do vody nás opravdu pobavil.

Dvě hodiny uběhly docela rychle a my jsme se cestou lesem vraceli na začátek našeho výletu. Na parkovišti u hotelu proti nám vyběhl od auta pejsek, po mém pozdravu bez odpovědi jsem zjistila, že jsou to Němci a když jsem si ho vyfotila, slušně jsem německy pozdravila a odešli jsem směr parkoviště, znalost tohoto jazyka se mi hodila. Pojďte se s námi projít krajinou, kterou vřele doporučuji k navštívení. Na své si přijdou jak vyznavači lezení po skalách, tak my pěší turisté.

Fotek je trochu víc, ale ukázat toto místo na pár snímcích opravdu není možné. Pokud se vyskytnete v okolí Ostrova u Tisé, přivítá vás další krásný kout naší malé republiky. Přeji všem pohodový podzim.

 

 

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%