První poznatky nové obyvatelky Karlových Varů
Mlýnská kolonáda. FOTO: Jarka Handlová

První poznatky nové obyvatelky Karlových Varů

22. 9. 2022

Turista, který navštíví Karlovy Vary na 1 – 2 dny, či týdny se zpravidla soustředí na nejvýznamnější pozoruhodnosti. Návštěvníci, přijíždějící na léčebné pobyty, mají čas vyplněn doporučenými procedurami a odpočinkovými programy, aby se pobavili a utužili své zdraví.

Úplně jiná situace nastává pro osobu, která se rozhodla nově zde zapustit sama své kořeny až ve stáří. 

Splněný sen z mládí
První návštěvu Karlových Varů jsme podnikli společně s manželem před více jak padesáti roky. To bylo na počátku 70-tých let minulého století. Oslněna pohádkovou architekturou kolonád, lázeňských budov, honosných vil, hotelů, divadla a dalších objektů, jsem vyřkla před manželem přání: „Kdybych si mohla vybrat, kde budeme žít, tak by to bylo v centru Karlových Varů. Pili bychom léčivou vodu z téměř posvátných pramenů, chodili za kulturou a do přírody..."

Jenže život není o snech, ale o kompromisech. Tak jsme bydleli celý život na Vysočině. Znám tam kdekterý kout rodného Havlíčkova Brodu. Přestože jsem nyní své město opustila, tak vím, že se tam budu ráda kdykoliv vracet na návštěvy.
Nyní bydlím v Karlových Varech sama, ale samotou rozhodně netrpím. Žiji přímo ve vysněném centru, v malém, ale útulném bytu.

Zajímavé okolí našeho domu
Šikmo přes ulici se nachází krásná secesní budova s nadpisem "MĚSTSKÁ TRŽNICE". Než jsem se uvnitř stačila rozkoukat, náhle na mě vyskočil Albert. Nic proti nositelům tohoto jména nemám, ovšem zde jsem ho nečekala. Těšila jsem se na nostalgii dávných časů. Místo očekávané historické tržnice se totiž uvnitř zabydlel velký obchodní řetězec zmíněného jména. Smířila jsem se s tím, aspoň to mám blizoučko pro běžné nákupy.
Před tou budovou byl vybudován TERMINÁL MHD, rovněž s označením Tržnice. Z něho mám velkou radost, protože odsud vyjíždějí autobusy do všech částí města, a umožňují mi rychlejší poznávání dalších mimolázeňských zajímavostí, o nichž jsem dříve neměla ani tušení. Další přímí sousedé? Budova opatřená cedulí s názvem ARMÁDA SPÁSY. Doufám, že tam se snad neocitnu? Koho máme z druhé strany? V přízemí domu funguje TESTOVACÍ COVIDOVÉ CENTRUM. To bych raději snad také ani nevyhledávala! To nejlepší přijde teprve teď.

Největším objektem je přímo naproti nám velký čtyřhvězdičkový hotel AMBASSADOR. Když se přejde od zadního traktu o ulici níže, tak uvidíte ALŽBĚTINY LÁZNĚ (budova označená jako Lázně 5). Tam slouží veřejnosti celoročně otevřený plavecký bazén. Pak hned vedle už vás přijmou do své náruče SMETANOVY SADY.
Lázeňské budovy podel břehů říčky Teplé už jsou většině čtenářů známé, tak je v tomto úvodním článku z KV přeskočím. Rozhodně bych se aspoň některým výjimečným objektům chtěla věnovat ve svých dalších článcích, pro které už jsem získala i novější postřehy (a snad i nadále získávat budu).

Odlišnosti zájmů nového obyvatele, nebo obyvatelky
Jako u každého stěhování do nových míst, tak i zde přišlo na řadu plnění mnoha neodkladných povinností. Znáte to. Uzavírání různých smluv na všechno, co je k životu potřeba. Obstarání důležitých adres všelijakých institucí a sjednání významných návštěv, schůzek, telefonické, osobní, či e-mailové vyřizování záležitostí s úřady.
V INFOCENTRU a v MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ mi dobře poradili s orientací v neznámých částech, vzdálených mimo centra města. Obdarována potřebnými plánky, mapami a brožurkami jsem se spokojně vracela domů. Postupně jsem vše prostudovala a vytvořila plán, kudy, kam a kterým autobusem jet s co nejmenšími časovými ztrátami. Přitom jsem se snažila naučit se neznámé názvy ulic, jména zastávek MHD. S tím vším se budu průběžně seznamovat. Zatím v tom ještě tápu. Najednou vidím, že jsem dosud toho věděla a znala o celých Varech jen poměrně malou část.
S potěšením mohu konstatovat, že zatím všude jsem se zde setkala se vstřícnými lidmi, včetně sousedů, kteří mi ochotně pomohli a dobře poradili. Vím, že tady se rozhodně nudit nebudu. Kromě poznávání jsem se zde také dobře bavila. Přes léto byly Vary skutečně ve varu. Zábava každodenní samozřejmostí. Stále ještě zde běží celá řada významných akcí. Jsem ráda, že aspoň některých se mohu zúčastňovat.
Milí čtenáři, těší mě, že se s vámi mohu podělit o radost ze získaných prožitků. Redakci jsem vděčná za zveřejňování mých článků. DĚKUJI.

bydlení města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage