Babička v péči rodiny
Ilustrační foto: Ingimage

Babička v péči rodiny

22. 9. 2022

Říká se, že jedna máma uživí deset dětí, ale deset dětí neuživí jednu mámu. Já jsem v naší rodině zažila něco jiného.

Můj táta byl z deseti dětí, vyrostli na vsi, sourozenci se časem rozprchli do celé republiky. Teta Vikta vstoupila do řádu a přijala jméno Tarzicie. A když její rodiče zestárli, měla možnost je opatrovat v domově pro staré lidi. Jenže po jakési reorganizaci staré lidi z domova vystěhovali a navíc babička ovdověla. Její nejstrarší sestra - moje teta Marie - si ji vzala domů. Sama měla tři děti, strýc také nevydělával kdovíkolik a tehdy se sourozenci rozhodli posílat své sestře Marii měsíční příspěvek. Vlastně se složili babičce na důchod.

Já byla dítě školou povinné, a když jsme se o tom s tátou bavili, moc se mi to líbilo. Těsně po válce neměl asi nikdo ze sourozenců tátovy rodiny kdovíjaké příjmy, i když rozdíly mezi jednotlivými rodinami určitě byly. Proto sourozenci posílali 50 nebo 100 Kč měsíčně babičce na přilepšenou. Navíc si pamatuji oslavy babiččiných 70. a 80. narozenin. To jsme se k tetě Marii sjeli a i když měla třípokojový byt, muselo to pro ni být náročné. Ale vždycky to zvládla ke spokojenosti celé rodiny.

Dnes už nikdo z nich nežije, ale ten příklad, který mi dali, mi ukazuje, jak je skvělé, když o sobě členové rodiny vědí a umějí se podpořit.

Současná situace je jiná, spíš, aby rodiče měli pro své dospělé děti nějakou finanční rezervu, když přijde větší nečekaný výdaj. Ale mám i kamarádku, jejíž děti jsou na tom všechny dobře a kamarádka od nich každou chvíli dostane nějaký dárek. Však má od čtyř dětí deset vnoučat, které k babičce jezdí moc rády. 

Příběhy naší rodiny
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.