Cesta do střední Afriky vede přes pražskou zoologickou zahradu
FOTO: Petr Hamerník

Cesta do střední Afriky vede přes pražskou zoologickou zahradu

24. 9. 2022

Už jsme si zvykli, že každá nová expozice či každý nový pavilon v pražské zoologické zahradě je důkaz perfekcionismu a potvrzení zvyšující se kvality lidské práce. Ale zážitek, který čeká v novém pavilonu goril, je dechberoucí.

Ještě nikdy jsem neviděla tak dobře investovaných 300 milionů korun. Sám pavilon je velmi vkusně a s citlivým přístupem k okolí zapuštěn do svahu pod viničním domem Sklenářka. Zelená střech osazena travinami, které jsou v této části Prahy obvyklé, je zárukou přirozené izolace celé stavby. Pro železobetonový objekt byla zvolená červenohnědá barva typická pro střední Afriku. Ostatně, pro inspiraci šli autoři nápadu do Kamerunu. Zemí již od roku 2013 křižuje cesty Toulavý autobus, cílem jehož posádky je osvěta k záchraně zvířecích obyvatel deštného pralesa.

Projekt, který vznikl v Zoo Praha, má velmi ambiciozní poslání. Školáci, kteří se autobusem svezou, se dozvídají o škodlivosti pytláctví v této africké oblasti a sami potom upozorňují doma na nesprávné požívání masa ohrožených zvířat, například goril nížinných. Vyřazený Toulavý autobus spatříte před vchodem do nového pavilonu. Stejně autenticky jako tento exponát působí školní třída pro africké děti. Ta bude využívána pro rozličné vzdělávání českých školáků.

Velkolepá stavba, jež vznikla za pouhých 29 měsíců, byla pojmenována cesta rezervací Dja. Toto jméno nese jedna z přírodních rezervací střední Afriky.

Foto 17_Z09_1068_export_2500px.jpg

Foto 30_Z09_9044_export.jpg

Foto 5_Z07_9438_export_2500px.jpg
                                                                                                                                 FOTO: Petr Hamerník

 

V novém pavilonu, který je rozdělen na vnitřní a venkovní prostor, z nichž každý má stupňovité hlediště, je možné pozorovat především gorily. Ta nejslavnější z nich je určité devítiletá samice Duni. Je dcerou slavné Moji, která se narodila v pražské Zoo jako první gorilí mládě a na prahu dospělosti byla přesídlena do Španělska, aby zde mohla založit svoji vlastní rodinu. Kromě goril tu najdete i kočkodany, guerézy pláštíkové, štětkouny africké, kaloně plavé nebo osináky africké a další.

Celou atmosféru deštného pralesa umocňují desítky a desítky rostlin, stejně tak jako prostorový zvuk natočený v rezervaci Dja.

Neobvyklý zážitek ukončíte v prodejně suvenýrů, v níž narazíte kromě jiného na masky dovezené přímo z Afriky, kde se některé z nich dodnes používají při tradičních obřadech.

Otevření nového pavilonu goril se můžete zúčastnit ve středu 28. září 2022 od 11.00 hodin. Cesta k němu vede od Afrického domu nebo lávkou od západního okraje Údolí slonů. K novému vchodu pavilonu goril se dostanete přímým autobusem ze zastávky Praha Holešovice do zastávky Sklenářka.

Přijďte strávit krásný sváteční den do Zoo Praha.

příroda ZOO zvířata
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.