Jak ubíhá čas aneb různé druhy času
Ilustrační foto: Pixabay

Jak ubíhá čas aneb různé druhy času

27. 9. 2022

Čas je prý relativní veličina. Co všechno to znamená detailně, tak to vážně netuším, neboť fyzika ani chemie nebyly mými oblíbenými předměty. Avšak vím z vlastní zkušenosti, že časů je hodně druhů, poznali jsme to a prošli jsme si mnohými všichni.

Čas nezastavíš, říká se. Je čas neúprosný i čas milosrdný, milostivý či milostný - záleží na situaci, ve které jsme se ocitli. Je čas nekonečný (například v čekárně u zubaře). Máme čas zimní a letní, výdobytek to naší moderní doby. Naši předci ho sice měli také, ale neposouvali si kvůli tomu hodiny, radši spoléhali na slunce.

Časy mohou být dobré, ale i zlé. Nejhorší jsou ty válečné nebo to bývají mnohdy ty, kdy “čas oponou trhnul” a jedna éra, či režim nahradil druhý (samozřejmě většinou horší než byl ten prvý). Když přežijeme ty zlé časy, o to víc si pak vážíme dobrých, nebo bychom alespoň měli.

V dobách dětství čas plynul pomalu, stále jsme se nemohli něčeho dočkat, čas se kolikrát zoufale vlekl. Později se začal čas spolu s naším zvyšujícím se věkem zrychlovat, a to čím dál víc. To, co v dětství bylo nekonečným rokem, je pro staršího kolikrát neskutečně rychle pryč. Aspoň já začínám mít pocit, že tu jsou pořád vánoce, takže dalším druhem času je čas vánoční. Než se stačím vzpamatovat z vymýšlení a nákupu dárků, už na nás obchody začnou útočit s velikonocemi a posléze opět s vánocemi, nejlépe takhle v létě, abychom na to měli DOST ČASU.

V dnešní době to vypadá, že jsme časem přímo posedlí. Kupujeme si hodinky, které nám měří kde, co. Stáváme se přímo závislými na čase, čas je náš nepřítel. Čas si ale prostě plyne na základě různých skutečností a bez ohledu na to, co si přejeme my. Ale říká se, že se bojí jen pyramid - mám ale velkou obavu, že ne.

Co že je to napsáno na bráně v Berouně? Všeho dočasu...

Tizian vyjádřil krásně čas na svém obraze Alegorie času, kde znázorňuje trojí věk člověka. A to ještě tenkrát, když ho maloval, netušil, jak si čas zahraje s ním a jeho synem.

Chcete-li zastavit čas, nechte se vystřelit do vesmíru. Léta vám budou utíkat pomaleji, ale až se vrátíte, nemusí tu být už ani ty pyramidy, tak si vyberte... Hlavně ovšem nepokoušejte “časovou smyčku” v oblasti Bermudského trojúhelníku, pokud se tam tedy dostanete, abyste nebyli zas urychleni příliš...:-))

stárnutí život životní styl
Hodnocení:
(4.7 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%