Ungelt zahájil divadelní podzim koncertem hereckých osobností
František Němec a Milan Hein ve hře Staří mistři. FOTO: Jan Malíř

Ungelt zahájil divadelní podzim koncertem hereckých osobností

27. 9. 2022

Principál divadla Ungelt Milan Hein přistupuje k vedení divadla velmi odpovědně a stejně tak odpovědně obsazuje sám sebe do vybraných představení. A tak ho nyní teprve popáté můžeme na jevišti vidět po 27 letech, kdy mu tato malá pražská scéna patří.

Do programu tady letos na podzim přibyla hra Staří mistři, jejímž autorem je nizozemský dramatik, herec, režisér a novinář Ger Thijs. Na scéně se odvíjí příběh bratrů, příběh dvou věčných rivalů, který je o to pikantnější, že jde o dva stárnoucí herce.

První z nich Coen (František Němec) patří do skupiny těch, kteří v této profesi uspěli, těší se popularitě, jejich život je přehlídkou jednoho úspěchu za druhým. Ten druhý Richard (Milan Hein) žije ve stínu slavného bratra, dostává jen malé role a stojí na prahu rozhodnutí, že odejde do hereckého důchodu. V tu chvíli se zrodí myšlenka, že si spolu s bratrem zahrají divadlo. Sledujeme dění v herecké šatně od první čtené zkoušky, premiéru,  zájezdová představení až po derniéru.

 

DSC04468.jpg
                                                                                                                                          FOTO: Jan Malíř

 

Kýžený happyend se nedostavil. Autor se mimo jiné pokouší dát divákovi najevo, čím vším si prošlo Nizozemsko v čase německé okupace. Do roku 1940 dva sousedé Německo a Nizozemsko vedle sebe fungovaly téměř v přátelské atmosféře. Co se ale stalo s Nizozemci po začátku druhé světové války? Jedno z malých soukromých dramat se odehrává právě mezi hrdiny hry, kterou představují naši stárnoucí mistři. Nacistický pohlavár (František Němec) se za zdmi koncentračního tábora setkává s vězněm, jímž je jeho bratr (Milan Hein). Obsahem emotivního dialogu se stává otázka – proč jsi se nestal tím, kým jsem dneska já? Avšak drama na divácích nezanechá zřetelnou stopu ani poté, kdy si bratři pod Richardovým nátlakem vymění role. Jako mimoděk sledujeme, jaký vliv na mládí a zrání obou bratrů měl jejich krutý a neoblomný otec.

Závěrečné usmíření a pochopení hereckých bardů v divákovi vyvolá pocit klidu a nutnost zamyslet se nad vlastním postojem k životu. Ungelt opět dostál své pověsti kvalitního přemýšlivého divadla.

Oba protagonisté pod náročným režisérským vedením Milana Schejbala předvádějí opravdový herecký koncert.

 

divadlo kultura
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%