Podzim v kuchyni - čas jablíček
Úvodní foto z pixabay, další fotografie Vladislava Dejmková

Podzim v kuchyni - čas jablíček

4. 10. 2022

Význam jablek v naší stravě není třeba nijak dlouze zdůrazňovat. A když k tomu přičteme, že v tomto období nemusíme jablka kupovat  jen v supermarketu, ale můžeme je mít i rovnou ze stromu, není divu, že se teď jablka v kuchyni objevují a zpracovávají častěji.

My máme na zahradě dvě jabloně, a tak v období sklizně řešívám otázku co s jablky? A pak je horlivě a na různé způsoby zpracovávám, protože je mi líto každého jablka, které přijde nazmar.

U nás je nejoblíbenějším moučníkem z jablek jednoznačně jablečný závin. Ten mají rádi muži i ženy a existují na něj snad stovky receptů. Samozřejmě po upečení mizí jako pára nad hrncem, ideálně ještě vlahý. Trvalejším "výrobkem" z jablek jsou křížaly. Nemám sušičku na ovoce, a tak je suším na tělese ústředního topení. Když už se musí něco sezobnout u televize, křížaly přijdou vhod. V posledních letech jsme si oblíbili i jablečné čatní. V naší rodině se docela "proslavilo", a tak každoročně vyrobím mnoho malých skleniček s touto dobrotou a většinu z nich rozdám. Používáme ho hlavně ke grilovanému masu, nahrazujeme jím horčici.  Recept na čatní byl součástí mého pŕedcházejícího "kuchařského" příspěvku.

Dnes jsem vybrala ze své kuchařky na www.ceskahospodynka.cz několik svých oblíbených receptů s jablky. Třeba se vám některý z nich bude hodit.

Moučník Emka 

Tento moučník dělám již mnoho let. Je rychlý a u nás oblíbený. Ovoce na zdobení přizpůsobuji samozřejmě podle sezóny.

xemkam.jpg

Suroviny:

350 g polohrubé mouky
350 g moučkového cukru
350 g strouhaných jablek
250 ml vlažného mléka
1  prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
10 lžic oleje
2 celá vejce

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Všechny uvedené suroviny smícháme, těsto vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů. Jakmile se moučník začne oddělovat od okrajů, je hotový. Po vychladnutí nakrájíme na kostky a ozdobíme.

Nepravý sachr dort s jablky

Sachr dort mám moc ráda. Ale musím se přiznat, že podle klasického receptu ho nedělám. Dávám přednost tomuto jednoduššímu receptu, výsledek mé chuťové buňky dostatečně uspokojí.

xjabsachrm.jpg

Suroviny:
250g hladké mouky
250g cukru krupice
300g jemně nastrouhaných jablek
100g tuku (Hera)
40g kakaa
1 prášek do pečiva
3 vejce
rybizová zavařenina
čokoládová poleva
(vlašské ořechy na ozdobu)

Tuk, cukr a vejce důkladně ušleháme, do směsi vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Poté postupně přidáváme nastrouhaná jablka. Lehce promícháme a vše nalijeme do vymazané dortové formy. Pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme ve formě zchladnou a pak vyklopíme. Korpus rozkrojime a potřeme zavařeninou. Povrch polijeme čokoládovou polevou a můžeme ozdobit vlašskými ořechy nebo šlehačkou.

Italský jablečný koláč 

Zatímco předcházející recepty jsou už léty prověřené, tento je docela nový. Našla jsem ho v nějakém časopise a příležitostně vyzkoušela. Občas, když potřebuji zpracovat jablka, se k němu vracím. Je lehký, díky jablkům svěží a má méně obvyklou chuť.

xijakolm.jpg

Suroviny: 
600 g jablek
250 ml olivového oleje
200 g třtinového cukru
250 g hladké mouky
1 lžička skořice
3 vejce
100 g rozinek
70 g plátků mandlí
citrónová kůra
2 lžičky jedlé sody

Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky. Nastrouháme si citrónovou kůru, mouku prosejeme sítem. Připravíme si i vhodnou formu na pečení - lze použít třeba větší dortovou formu nebo menší pekáček. Formu vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Olivový olej s cukrem šleháme, až vznikne hladká hmota (cukr nevrže). Do ní postupně přidáváme jedno vejce za druhým a šleháme. Hmota se zahustí a vypadá trochu jako tmavá majonéza. V jiné větší nádobě smícháme mouku se skořicí, jedlou sodou a citrónovou kůrou. Přidáme olejovou směs, na kostičky nakrájená jablka, rozinky a plátky mandlí. Promícháme. Směs je relativně hustá, pŕevažují kousky ovoce, rozinky a mandle. Přesuneme ji do formy a na povrchu uhladíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme zhruba jednu hodinu. Ke konci odzkoušíme špejlí, zda je koláč dobře propečený i uprostřed.

Salát z křenu, jablek a smetany 

Jablka samozřejmě můžeme přidávat i do jiných pokrmů. Bývají například součástí různých masitých jídel nebo salátů.

xkucesm.jpg

Suroviny:
350 g očištěných jablek
50 g křenu
1/5 l smetany
lžíce cukru
citronová šťáva
sůl

Jablka opláchneme, oloupeme, odstraníme jádřince a nakrouháme je na nudličky. I křen oloupeme a také nakrouháme na jemné nudličky. Promícháme, přidáme smetanu, sůl, cukr a trochu citronu a ještě jednou dobře promícháme. Necháme odležet v chladnu. Je to výborná a jemná příloha např. k plátkům studeného pečeného masa nebo lze podávat samostatně například na listech hlávkového  nebo ledového salátu.

 

Vepřová roláda s jablky 

Jemná chuť jablek může výborně ladit i s masem. V těchto případech většinou jablka nehrají prim, ale dodávají receptu lehkost a vůni.

xmarojam.jpg

Suroviny:

plát vepřového masa na roládu
400 mletého vepřového masa
2 lžíce zakysané smetany
1 stroužek česneku
10 sušených švestek
1 velké jablko
sůl
čerstvě mletý pepř

Plát masa (může to být i bůček) po obou stranách osolíme a opepříme. Do mletého masa přidáme sůl a mletý pepř, prolisovaný česnek a postupně do něj rukama zapracujeme smetanu. Nakonec přidáme na drobné kostičky nakrájené oloupané jablko a nakrájené sušené švestky. Touto směsí rovnoměrně potřeme masový plát (kraje necháme volné), pevně zavineme ho do rolády a svážeme nití nebo sponkami na roládu. Roládu rychle po všech stranách opečeme, poté ji podlijeme trochou vlahé vody či vývaru, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a dáme péct do trouby. Pečeme asi při 200 stupních C – doba pečení záleží na velikosti rolády. Úplně před koncem pečení ji odklopíme a necháme na povrchu zčervenat a vytvořit kůrčičku. Můžeme podávat třeba s bramborem či bramborovou kaší. Dobře chutná i studená s chlebem.

 

A jaké recepty s jablky jste si oblíbili vy?

gastronomie recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.