Křišťálová přilba sv. Václava doputovala z Kunratic u Cvikova do Vatikánu
FOTO: Pačinekglass

Křišťálová přilba sv. Václava doputovala z Kunratic u Cvikova do Vatikánu

2. 10. 2022

Loňská návštěva věčného města Říma, Vatikánu a především setkání se Svatým otcem Františkem byly pro pátera Rudolfa Repku, skláře Jiřího Pačinka a uměleckého producenta Davida Sobotku silnými zážitky a okamžiky, které se natrvalo zapsaly do jejich srdcí, duší a paměti.

Událostmi, které na těchto významných historických místech prožili, je po celý čas symbolicky provázela Svatá Zdislava, významná česká světice a patronka nemocných, chudých a rodin, kterou „oděli do českého křišťálu“. Společně s českými a moravskými biskupy ji pak v podobě Křišťálové monstrance a zároveň relikviáře dovezli až do rukou papeže Františka jako křehký a čistý symbol lásky, pomoci a víry.

Nezapomenutelným a silným duchovním momentem se pak stala návštěva Baziliky svatého Petra a zastavení před oltářem našeho hlavního zemského patrona Svatého Václava, kde otec Rudolf pronesl modlitbu a zapěl Svatováclavský chorál…

A byl to právě Svatý Václav, který  znovu přivedl Rudolfa Repku, Jiřího Pačinka a jejich rodiny a přátele do svatopetrského dómu, kde se 28. září zúčastnili slavnostní mše svaté. Tu na tomto posvátném místě na počest Svatého Václava celebroval biskup litoměřický, Jeho Excelence, Mons. Mgr. Jan Baxant.

Jako skleněný symbol své druhé cesty do Vatikánu a poctu našemu největšímu patronu se Rudolf Repka, Jiří Pačinek a David Sobotka rozhodli vytvořit Křišťálovou přilbu Svatého Václava a jako oficiální dar pro velvyslanectví a výraz své úcty ji osobně předat velvyslanci České republiky ve Vatikánu, Jeho Excelenci panu Václavu Kolajovi.

Dar sestává z křišťálové přilby, na které jsou technikou pískování a rytiny vyobrazeny původní motivy této svatováclavské zbroje a ze skleněného liturgického polštáře, na němž je přilba položena, a která nese slova Svatováclavského chorálu „Svatý Václave, vévodo české země, nedej zahynouti nám, ni budoucím“.

Také tento objekt opět vznikl na severu Čech, v malebné sklářské obci Kunratice u Cvikova, v samém srdci Křišťálového údolí, kraji sklářů, kde se tradice zpracování skla po staletí předává z generace na generaci. Stejně jako odkaz Svatého Václava, který v této nelehké době stále více nabývá na významu a důležitosti pro další směřování českého a moravského národa.

 

David Sobotka

 

 

kultura papež umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.