Petr Kostka a František Němec na jednom jevišti, to si rozhodně nenechte ujít
FOTO: Jan Malíř

Petr Kostka a František Němec na jednom jevišti, to si rozhodně nenechte ujít

12. 10. 2022

Pražský divadelní podzim nabízí nejeden ojedinělý zážitek. Ve hře anglického autora Lionela Goldsteina "Pan Halpern a pan Johnson" zažijeme strhující vystoupení dvou hereckých bardů Petra Kostky a Františka Němce, letošního laureáta ceny Thálie za celoživotní přínos českému divadlu.

V anglické tragikomedii si v Londýně, kde měla hra světovou premiéru svou poslední roli v životě zahrál Sir Laurence Olivier. Do tematického popředí hry ostře vystupuje odvěký dialog judaismu a křesťanství plný sporů a zároveň plný pochopení. Protiklady to jsou zdánlivě neslučitelné (stejně jako charaktery titulních postav), ale právě v jejich sloučení a vzájemné komunikaci nalézáme cestu k porozumění. A stejně jako židovsko-křesťanská tradice položila spolu s antickou kulturou základy naší současné civilizaci, tak vztah Halperna a Johnsona dal základ plnohod-notně prožívanému a harmonickému životu obou dvou.

Právě v tvořivém sporu je budoucnost, v hádce pramení láska. Text bychom sice mohli zařadit mezi komediální dramata, ale ani tak bychom nevystihli všechno, co v sobě skrývá. Realistický půdorys založený na setkání dvou starých mužů a odhalování doposud neznámých okolností jejich životů, které byly propleteny, aniž by to jeden z nich věděl, je pouze začátek žánrové pestrosti hry.

Neobvyklé představení přivedlo Divadlo Ungelt na prkna dvou zpřátelených scén. Dne 25.10. se na ně můžete vydat do Divadla ABC a 27.11. do Švandova divadla. Nenechte si ujít jedinečný herecký koncert.

divadlo kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.