Ve Svijanech si dopřejte dobrou krmi a unikátní pivní lázeň
FOTO: Poskytnuto z archivu Milana Ballíka

Ve Svijanech si dopřejte dobrou krmi a unikátní pivní lázeň

15. 10. 2022

Každoroční strmý nárůst výstavu piva po privatizaci tehdy skomírajícího svijanského pivovaru k němu přilákal pozornost veřejnosti. Ta v čase rostla geometrickou řadou. Tradiční způsob vaření piva a široký sortiment značek vše ještě exponoval.

Patrně i to sehrálo svou roli u vedení pivovaru při koupi zchátralého svijanského zámku a jeho úžas budící rekonstrukci. Ta byla dokončena v roce 2016 a návštěva Svijan tak dostala nový rozměr. Noblesní hotel s možností extraligového ubytování, elegantní kavárnou a sbírkou v okolí nalezených předmětů z času pradávného osídlení, láká klientelu novými možnostmi. Pivovarská restaurace však nic z popularity neztratila, hosté často míří na oběd nebo večeři právě tam.

Jakoby toho nebylo dost, přišli svijanští s dalším motivačním impulzem pro potenciální návštěvníky. Na jaře 2022 otevřeli v nevelkém domku na nádvoří pivní lázně.

Podmanivě prostory s dubovými vanami vyvolávají dojem, jako byste byli hosty zámeckého páru majitelů kdesi v minulosti. Záměrně potemnělé osvětlení a dílem dobové ladění vás v mžiku ukolébá do klidného, i když možná lehce napjatého, očekávání.

svij4.jpg

Co vás tedy čeká, když se rozhodnete šedesátiminutovou koupel absolvovat? V prvé řadě je to již zmíněná efektní dubová vana s vířivou lázní teplé vody. Do té se postupně vpraví korbel živých pivovarských kvasnic, dva druhy sladu - světlý a karamelový a porce granulovaného chmele. To jsou pevné součásti receptury v neměnném množství. Ptáte se, kde je vlastně pivo, dobrá otázka... To má totiž mnoho variant použití. Ke koupeli patří patnáctilitrový soudek kroužkového ležáku Svijanský Zámek, se kterým mohou koupající se nakládat dle libosti. Zvrhnout ho do vany celý, pivem se částečně polévat, nebo více či méně je zkonzumovat. Obyčejně se kombinují všechny způsoby snad krom jednorázového vylití do koupele. Můžete dále přikusovat k pivu tradiční preclíky.

Výsledky takovéto relaxace jsou ohromující. Zmocní se vás uvolněná nálada, lehké opojení a nebudete chtít vanu opustit. Ještě však můžete nějakou chvíli relaxovat na seně odpočinkového lože.

Když potom vyjdete ven, zpravidla hladoví jako vlčáci, zamíříte patrně do pivovarské restaurace, kde náladu akcentujete některou z tradičních krmí české kuchyně.

Pokud chcete sílu prožitku ještě umocnit, dopřejte si relaxační masáž. Ta, ať budete cestovat zpět domů nebo v hotelu přespíte ukotví tento zážitek hluboko ve vaší paměti.

 

Milan Ballík

 

 

 

gastronomie restaurace zábava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.