Nejsem aktivní senior. No a co?
Ilustrační foto: Ingimage

Nejsem aktivní senior. No a co?

15. 10. 2022

Připadám si nějak nepatřičně, tak zvaně mimo mísu. Nejsem totiž aktivní senior. Jsem líný důchodce, který má rád svůj klid. Nechodím na U3V, nenavštěvuji žádné kluby nebo kurzy, neběhám, necvičím. A to se v současné době jaksi nenosí.

Všude jen čteme nebo posloucháme, jak my, věkem zralí až přezrálí, musíme být stále „in“, ve střehu, v pohybu, v akci, aby nám nezakrněl mozek a nevrzaly klouby. Tu se obdivuje sedmdesátiletá babička na kolečkových bruslích, tam se zase tleská osmdesátníkovi s tenisovou raketou či takřka stoletému páru na tanečním parketu. O nás, důchodcích neaktivních, není slyšet. Ba, jsme vnímáni jako něco, co je nemoderní, nespolečenské, nevhodné. Jako odpad společnosti.

Pracoval jsem poctivě takřka půl století a těšil jsem se, jak si důchod užiju. A ono se mi to docela dařilo. Ráno jsem si pospal, dopoledne uvařil, po obědě odpočinul, odpoledne zahrál šachy a některý večer zašel na pivo. Jenže v poslední době i mí kumpáni podlehli tomu aktivnímu běsnění. Jeden chodí s manželkou na jógu, druhý s hůlkami křižuje vesnicí, třetí se učí na kurzech ždímat maximum ze svého chytrého mobilu. A pořád "nemají čas."

„Pane Vácho, přijďte někdy do našeho klubu seniorů,“ zvala mě tuhle paní Jeřábková, kterou jsem potkal na poště. „Máme pořád nějaké aktivity, určitě si něco vyberete. Neměl byste se stranit kolektivu. Být aktivní ve stáří je důležité i pro psychiku…“

Proboha, co ta ženská ví o mé psychice, pomyslel jsem si. Já už to spojení „aktivní senior“ nemůžu poslouchat. Připadám si jako vyvrhel, jako něco, co do současné společnosti nepatří. Já těm „aktivistům“ nezávidím, ani se jim neposmívám. Ať si dělají, co je baví a na co stačí. Jen se mi zdá, že je toho „musíš být aktivní, jinak zakrníš“ v poslední době už trochu moc.

Jsem spokojen s tím, co mám a s tím co (ne)dělám. Jsem jiný. No a co?!

 

 

aktivní senioři důchodci glosa
Hodnocení:
(4.9 b. / 40 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%