Lázně v srdci Jeseníků
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Lázně v srdci Jeseníků

8. 11. 2022

Horské lázně v Karlově Studánce se nacházejí v oblasti s nejčistším vzduchem v České republice, který je srovnatelný s alpským prostředím. Zdejší lázně jsou také nejvýše položenými lázněmi v Čechách.

Kromě komplexní lázeňské péče nabízejí rekreační pobyty a také dárkové pobyty. Pobyt prostě všem - starým, mladým, nemocným i zdravým, rodinám s dětmi, dokonce je zde dům u lesa, kde si mohou vzít klienti sebou i svého psího miláčka.

Moc dlouho jsem toužila se do Karlovy Studánky podívat a když jsme si tak v rodině často povídali, co bychom chtěli zažít a poznat, tak jsem se zmiňovala, že bych si moc přála poznat tento kout naší země. V září jsme slavili moje narozeniny a můj nejmladší synek mi dal dárkový poukaz na relaxaci na 5 dní právě do Karlovy Studánky. Poukaz pro dva, ta druhá obdarovaná je jeho žena Helča, která narozeniny teprve bude mít. Ale nevadí, zabil dvě mouchy jednou ranou, jak se u nás říká. O prvním dárku jsem již psala a nyní se chci podělit o nádherné dojmy z druhého s vámi na íčku.

Ve středu na státní svátek jsme vyrazily do Jeseníků. Napakovala jsem teplou bundu, teplé boty, čepici, rukavice. Zůstaly nedotčené v zavazadlovém prostoru auta. Tak nádherné počasí, které nás čekalo a trvalo i do našeho odjezdu, nás mile překvapilo, ani jsme nechtěly věřit, když naši tři chlapi v chalupě si stěžovali, že na severu je denodenní hustá mlha. 

První den příjezdu jsem omrkla Karlovu Studánku a je opravdu skvostná. Lázně založil nejmladší syn Marie Terezie, Maxmilián II František roku 1785. Svůj název získaly podle habsburského vojevůdce Karla Ludvíka, který v bitvě u Aspern porazil Napoleona. Městečko je opravdu malinké, žije v něm trvale asi 170 obyvatel, má svoji školu základní i mateřskou, obecní úřad i hasiče. Malebný vzhled městečka tvoří roubené budovy, lázeňské penziony a pavilony v parcích, kavárny i výletní restaurace.

Druhý den jsem zajela do Jeseníku, kde jsme měly milé setkání se Zdenkou, Elenkou a Janou. Povídání v cukrárně by nebralo konce, až nás Zdenka zvedla, že bychom si měly prohlédnout místní lázně s parkem. Tedy řeknu vám, tak nádherný park a tolik příležitostí k relaxaci pro všechny, jsem ještě neviděla. Brouzdat se v ledové vodě, nebo trávě, či si skočit pod sprchu na stráni, popíjet chladnou léčivou vodu, či jen tak si lenošit na lavičce. Neodolala jsem, zula boty a přes stráně jsem šla bosky. Nádhera. Rozloučily jsme se, když děvčatům jel autobus domů a za tmy jsme se vrátily samými serpentinami do Karlovy Studánky. Kočky moc děkuji za setkání.

Další den jsme jely autobusem na Praděd, úžasný pohled do kraje, jen ta široká silnice kol dokola vrchu Praděd se mi moc nelíbí. Davy turistů, je vidět, že milovníků přírody je mezi námi hodně. Opět nezapomenutelný zážitek.

A nastal den čtvrtý, který už jsme věnovaly jen toulkám po okolí Karlovy Studánky. Podívaly jsme se na sjezdovky, viděly ještě houby v lese a zavítaly na Rolandův kámen - 50 metrů vysoká rulová skála v nadmořské výšce 937 metrů a naskýtá nádherné výhledy na pohoří a okolí. Slouží k trénování horolezců. Docela strmé, ale dala jsem to po balvanech až ke kříži.

A den pátý, to už jsme jen zašly na snídani, odevzdaly klíče, načerpaly léčivou vodu na cestu a vydaly se domů, kde nás uvítala mlha. Pobyt to byl krásný, ráda bych se opět vrátila, vždyť těch kouzelných míst k vidění je mnoho, v Jeseníku i okolí.

Jsem nabita energií, vděčností, že žiju, že mohu ještě spatřit plno krásy v životě. Děkuji mému synovi Honzovi, za tak skvělý dárek! 

Vřele doporučuji, kdo můžete, vydejte se do Jeseníků, budete  se chtít v tato místa vracet!

 

cestování Do stovky 2022 lázně
Hodnocení:
(5.1 b. / 33 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%